Columns

Crisis

 

Voel je hem al in je portemonnee? De CRISIS. Of denk je dat je hem gaat voelen, dit jaar? Minder op vakantie, minder koopkracht, nog maar een jaartje met die oude auto doorrijden. Moet je je huis kwijt, dan is dat niet meer zo vanzelfsprekend met al die tekoopbordjes in de straat, de huizenmarkt staat bijna stil. Van alle kanten wordt bezuinigd en de broekriem aangehaald. Pensioenfondsen gaan minder uitkeren, ambtenaren werken aan een voorstel om de basisbeurs voor studenten volledig af te schaffen. Een blik in de krant op een willekeurige januari-ochtend belooft ook al niet veel goeds. Boekhandel Selexyz in grote problemen, 17 musea moeten waarschijnlijk hun deuren sluiten, steeds meer horecazaken failliet. Kortom: hier zijn we niet morgen van af.

Ik hoor economen vaak zeggen dat je in tijden van economische malaise en grote tekorten juist niet moet bezuinigen en geld in de economie moet pompen. Vooralsnog heeft het kabinet Rutte daar een andere mening over.

Voor lector en schuldhulpverlener Nadja Jungmann betekent de economische crisis werk aan de winkel. In Trajectum vertelt ze over toenemende schulden van mensen. Een op de tien huishoudens heeft problematische schulden, 3,5 miljoen mensen doen aankopen waar ze geen geld voor hebben. Vijf miljoen mensen zijn niet voorbereid op een onverwachte inkomensdaling. Studenten raadt ze aan niet te lenen, als het niet hoeft. Maar als je gewend bent aan meer en meer, is minder toch een stuk moeilijker. Voelt u hem al, die crisis, na dit stukje?