Inlichtingendienst AIVD ronselt informanten onder studenten, meldt het Algemeen Dagblad. De Socialistische Partij wil dat verbieden. 'Het gaat om een jonge, kwetsbare groep mensen.'
Een stagiair van het AD, Ivo Roodbergen, deed in Egypte onderzoek voor zijn afstudeerscriptie. Hij werd benaderd door de AIVD, die informatie wilde over de mensen die de jongen in Egypte ontmoette. 'De dienst vroeg hem het contact stil te houden, maar wist kennelijk niet dat hij stage liep bij het AD', schrijft hij in zijn eigen artikel.
Roodbergen is niet de enige die door de AIVD is benaderd. De geheime dienst is onder meer geïnteresseerd demonstraties en krakersbijeenkomsten. Veel studenten zouden van de toenaderingspogingen schrikken en zich geïntimideerd voelen: ze zouden bang zijn zichzelf verdacht te maken als ze niet meewerken. In de krant zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf dat het haar niet verbaast dat de AIVD onder studenten informatie zoekt.
Het was al bekend dat de AIVD en politie studentenprotesten in de gaten houden. Ook dat wekte de weerzin van actievoerders. Al eerder wilde de Socialistische Partij dat de geheime dienst ophoudt journalisten en medewerkers van hulporganisaties als informanten te ronselen. Ook de Landelijke Studenten Vakbond spreekt zich uit tegen het benaderen van studenten.
UPDATE
In het AD-artikel staat dat iemand van het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) in december 2010 door de AIVD is benaderd. Gevraagd werd of de woorvoerder, die niet bij naam genoemd wordt, informatie over de plannen van de actiegroep wil doorspelen.
Het SACU was een gelegenheidsverband van onder meer de Kritische Studenten Utrecht en SP-jongerenorganisatie ROOD. SACU protesteerde tegen bezuinigingsplannen bij het hoger onderwijs zoals de inmiddels ingetrokken langstudeerboete en afschaffen van de ov-kaart. Zij organiseerden eind 2010 een demonstratie in De Uithof en in febnruari 2011 een bezetting van een universiteitsgebouw aan de Drift 21.
Het besef dat de groep door de inlichtingdienst wordt gevolgd leidt tot wantrouwen ten opzichte van nieuwe leden die veel vragen stellen, zegt de woordvoerder in de krant. ‘Die twijfel hadden we een halfjaar geleden nog bij iemand. De paranoia is stevig in gang gezet.’