Nieuws

‘Welkom aankomend lid van de schuldengeneratie’

‘Voor stufi, tegen schuld’ roept het handjevol studenten dat dinsdagmiddag een protestmars loopt tegen het leenstelsel. De demonstratie is georganiseerd door Kritische Studenten Utrecht en Rood, de jongerentak van de SP. De studenten zijn boos en roepen anderen op zich te verenigen.
 
Rond kwart voor vier wappert er op de Neude een triestig spandoek in de miezerregen en geeft VIDIUSvoorzitter Harm de Jong een interview aan RTV Utrecht. Of het leenstelsel echt zo erg is? Nou, best wel dus. Harm: ‘Als de studiefinanciering afgeschaft wordt zal de gemiddelde student 30.000 euro moeten lenen. Het afbetalen hiervan duurt tot zijn pensioen!’
Om vier uur staat er een kleine vijftig man op de Neude. Ze zijn tot de tanden toe ‘bewapend’ met spandoeken en borden, niet zo gek want bijna iedere jongere die op het plein staat is bij een politieke beweging betrokken. De langslopende jongeren vragen twee politieagenten die naast hun fiets de boel in de gaten staan te houden wat er aan de hand is. Als blijkt dat het slechts een vreedzame demonstratie tegen het leenstelsel is, lopen ze snel door. Als ze toch even blijven staan worden ze belaagd door mensen die ze flyers en borden in de handen duwen en ze vragen mee te lopen in de protestmars. Daar heeft niemand zin in.


 

Tijd voor actie!
Om vier uur klinkt er een schelle megafoonpiep. Nog twee mensen willen even wat zeggen voordat de protestmars begint. Thomas van de Internationale Socialisten richt zich met de woorden 'welkom aankomend lid van de schuldengeneratie' tot de groep actievoerders. Hij betoogt dat studenten in actie moeten komen voordat de overheid straks alles van hen afpakt. De OV-kaart zou ook omgezet kunnen worden in een lening en het afgelopen jaar is het collegegeld stilzwijgend verhoogd met 200 euro. Tijd voor actie!
 
Thomas betoogt ook dat het tijd is dat de studentenbonden zoals de LSVB voorlopers worden in de strijd voor toegankelijk onderwijs en niet pas aan moeten sluiten bij protesten als er massa is. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) en andere introductiedagen zijn volgens de demonstrant goede momenten om studenten op de gevaren van het leenstelsel te wijzen en dan kunnen ze nog in actie komen voor de Tweede Kamer het wetsvoorstel in september gaat behandelen.
 
‘We moeten streven naar gratis onderwijs’
Daarna neemt student Max het woord. Ook hij vindt dat studenten zich moeten verenigen omdat de toekomst van het onderwijs in het gedrang is. ‘We moeten streven naar vrij onderwijs, gratis en zonder inmenging van het bedrijfsleven’, vindt hij. En verenigen helpt, drukt hij z’n toehoorders op het hart: ‘Denk aan de schoonmaakstaking, die echt wat heeft opgeleverd.’
 
Activisme is volgens Max een manier om te laten zien dat je het ergens niet mee eens bent. Hij vindt dat er geprotesteerd moet worden tegen het sociaal leenstelsel dat eigenlijk een asociaal schuldenstelsel is. Hij wijst op de macht van de grote getallen: ‘Met 10.000 man leggen we Utrecht Centraal plat in een geweldloze actie, met 100.000 man kunnen we dit kabinet dwingen af te treden.’

Na de betogen zet de stoet zich in beweging richting het gemeentehuis. Met in hun kielzog een paar toegestroomde journalisten. 'Onderwijs is een recht, geen privilege', wordt er geroepen. Zodra ze uit het zicht verdwenen zijn heeft niemand het meer over ze.