Nieuws

Ramon Beuk: ‘Superfood? Gelul man!’

Ramon Beuk vindt koken uit pakjes stom en eettrends zoals powerfood onzin: ‘Ga nou maar gewoon eten.’  Voor het decembernummer over voeding voelde Trajectum Utrechtse kok en ondernemer  aan de tand over koken, eten en voedingstrends.

Lees in de digitale Trajectum met het hele interview met Ramon Beuk.

Is het erg om kant-en-klaar voedsel te eten?
‘Dat hoeft helemaal niet. Sommige maaltijdsalades en magnetronmaaltijden met verse groenten, pasta en een stukje vlees of vis zijn niet goedkoop, maar wel prima. En bij het koken  zijn een bouillonblokje of een blikje tomatenpuree handig. Maar helemaal kant-en-klaar is niet nodig. Omdat mensen geen verstand hebben van eten, halen ze dingen uit pakjes.’

‘Er zit negen van de tien keer onzin in en het is vaak ook veel te duur. Neem nou ‘Aardappel Anders’: je snijdt aardappels in plakjes, schenkt dat spul er overheen, doet het in de oven en dan heb je een aardappelschotel. Wat zit er in dat potje dat jij zelf niet kan maken? Alsof er een soort magie uit dat pakje komt. Als je room met een eitje mengt en er zout en peper bij doet heb je een mooier en beter resultaat.’

Gebruik jij zelf nooit pakjes, zakjes en potjes?
‘Jawel hoor, sommige dingen kosten heel veel tijd om zelf te maken. Basissauzen zoals een fond bijvoorbeeld. Ga jij botten roosteren, trekken en acht uur laten inkoken? Nee, dat duurt veel te lang. Maar als je een kant-en-klare fond kan kopen, maak je daar gemakkelijk een eigen soep of saus van.’

En die superfood/powerfood-trend, wat vind jij daar van?
‘Gelul man, wat een onzin. Ga nou maar gewoon eten. Ik zie mensen die overdag pilletjes, vitamines en shakes nemen en ’s avonds heel veel bier drinken. Dan heeft het helemaal geen zin.’