Toekomstige studentenkamers krijgen per 1 januari 2016 een minimale norm in het aantal vierkante meters. Ook wordt een leefbaarheidstoets verplicht om kamers te verhuren. Dit heeft de Utrechtse gemeenteraad donderdag 26 november besloten.
Een meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord met de nieuwe, strenge regels op het gebied van splitsen en omzetten. Voortaan moet iedere bewoner beschikken over minimaal 24 vierkante meter woonruimte. Elke nieuw gesplitst appartement moet minimaal 50 vierkante meter zijn.
Kamertekort
Het besluit is genomen naar aanleiding van klagende bewoners in onder andere Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt. Pijke Dorrestein, voorzitter van Vidius studentenunie, vindt het besluit een kwalijke zaak. Want het zorgt in de toekomst voor minder studentenkamers in een stad waar het tekort al behoorlijk groot is. Het kamertekort in Utrecht is van 5.667 in 2014 gegroeid naar 8.290 in 2015.
‘Het klinkt natuurlijk allemaal leuk, zo’n grote studentenkamer’, vertelt Dorrestein. ‘Maar wees eens eerlijk: welke student kan een kamer van 24 vierkante meter betalen? Wij denken dat dit voor nog grotere problemen gaat zorgen. Studentenkamers worden onbetaalbaar en potentiele verhuurders moeten meer moeite doen om een kamer te verhuren.’ Dorrestein vindt het geklaag van de buurtbewoners – voornamelijk over geluidsoverlast – onbegrijpelijk. 'Je woont in de binnenstad van Utrecht. Dan weet je dat daar studenten wonen. Dat is al heel erg lang zo.'
Splits030
Nieuwswebsite DUIC schreef eerder al over het splitsbeleid. Daarin was bewonerscollectief Splits030 aan het woord. Zij streden voor het besluit. ‘Elke keer wordt schaarste aan starters- en studentenwoningen als argument gebruikt om het huidige beleid te rechtvaardigen. Dit is een drogreden,' stelt het bewonerscollectief. 'Utrecht kent in alle woonsegmenten schaarste. Jonge gezinnen willen ook graag in de wijken rondom het centrum blijven wonen. Ouderen vinden daar ook nauwelijks geschikte woonruimte. Voor doorstromers lijken de Vinex wijken en randgemeentes het enige betaalbare alternatief. Schaarste is er voor iedereen. Dus moeten we die schaarste evenwichtig voor iedereen verdelen.'