De stagevergoeding voor studenten in de tien best betalende bedrijfstakken is sinds 2016 met 12 procent gestegen: van 524 euro naar gemiddeld 588 euro per maand. Consultancy-stagiairs bij wervingsbureau EY-Parthenon verdienen het meest: 3.000 euro.
Magnet.me, een Nederlands-Brits carrièrenetwerk voor studenten en starters, onderzocht een kleine 1.200 stages in Nederland, voor hbo en universiteit. Daaruit bleek dat de stagiairs in vrijwel alle branches meer betaald krijgen dan twee jaar geleden, aldus Magnet.me.
Top 5
Rechtenstudenten krijgen ook nu weer de hoogste stagevergoeding. Advocatenkantoren betalen weliswaar 133 euro minder per maand dan in 2016, maar met 705 euro voeren ze de top 5 van best betalende bedrijfstakken nog altijd aan. Daarna volgen strategische consultancybureaus en chemiebedrijven (700 euro), de overheid (584 euro) en het domein juridisch (576 euro): denk aan rechtbanken, het Openbaar Ministerie en notariskantoren.
Tegenover de exorbitante stagevergoedingen voor toekomstige consultants en advocaten staan de bedrijfstakken design, logistics, marketing, retail en entertainment. Daar moeten stagiairs het soms helemaal zonder stagevergoeding zien te rooien. Dat was bij 18 van de 1.187 onderzochte stageplekken het geval. Bij design (187 euro), entertainment (250 euro) en hospitality (250 euro) zijn de vergoedingen gemiddeld het laagst.
De vijf bestbetaalde stageplekken leveren in totaal ruim 44 procent meer op dan twee jaar geleden. EY-Parthenon spant de kroon: het Amerikaanse bedrijf betaalt zijn consultancy-stagiairs maar liefst 3.000 euro per maand.
Krapte
Volgens een woordvoerder van Magnet.me is er in de topsectoren sprake van een ‘war for talent’. ‘We horen al een tijd over toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Dat vertaalt zich nu ook in euro’s voor stagiairs. Bedrijven en organisaties willen het grootste talent zo vroeg mogelijk binnenhalen. Ze zijn duidelijk bereid daar steeds meer geld voor uit te trekken.’
Uit de Nationale Stagemonitor bleek deze zomer al dat de maandelijkse stagevergoeding sinds 2017 is gestegen van gemiddeld 293 naar 317 euro. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat er bij sollicitaties minder wordt gediscrimineerd en dat de verschillen in vergoedingen tussen allochtone en autochtone stagiairs kleiner zijn geworden.