Dat bevestigt Maarten Rook, voorzitter van de raad van toezicht van de hogeschool. De afkoopsom is eind september in het nieuws gekomen door publicaties van het AD/Utrechts Nieuwsblad. Een docent heeft in 2006 een ontslagvergoeding gekregen van 340.000 euro. Volgens het AD/UN een hoger bedrag dan via de kantonrechter toegekend zou zijn. Tevens stelt de krant dat de hogeschool hiermee de ‘schijn van belangenverstrengeling’ wekt omdat de ontslagen docent een familielid is van Lydia Helwig Nazarowa, plaatsvervangend voorzitter van de raad van toezicht.
Het college van bestuur betreurt de artikelen over de gouden handdruk die in het AD/UN zijn verschenen. Zij zijn gebaseerd op niet onderbouwde meningen en berokkenen schade aan de HU, schrijft het college in een verklaring.
Het college benadrukt dat de getroffen regeling ‘de financieel meest gunstige oplossing’ was. Ook is de raad van toezicht niet betrokken bij deze kwestie. De regeling is de verantwoordelijkheid van de directie van de faculteit Educatie en heeft de instemming van het college. De raad van toezicht is wel geïnformeerd.
Volgens Rook heeft Nazarowa bij haar aantreden gemeld dat een familielid werkzaam is binnen de hogeschool. ‘Daarvan hebben we gezegd: dat hoeft geen probleem te zijn’, aldus de voorzitter. ‘Nu deze zaak speelt was het voor de helderheid beter geweest als zij een bepaalde tijd was teruggetreden. Je moet zo veel mogelijk voorkomen dat je de schijn van belangenverstrengeling tegen krijgt.’ (GR)
Nieuws