Nieuws

Onbegrip over collegegeldverhoging

Minister Plasterk van OCW heeft het extra collegegeld nodig om zijn actieplan tegen het lerarentekort te kunnen betalen. Maar de studentenbonden vinden het plan ‘onbegrijpelijk’. Studenten gaan er immers al jaren financieel op achteruit. En nu komen er weer extra kosten bij. ‘Het kabinet heeft de mond vol van toegankelijk hoger onderwijs, meer kwaliteit en een verhoogde participatie van allochtonen. Collegegeldverhoging staat haaks op die voornemens’, reageren ISO en LSVb.
In de strategische agenda voor het hoger onderwijs die vrijdag verscheen staat echter te lezen dat studenten met minder draagkrachtige ouders via de aanvullende beurs worden gecompenseerd voor de extra kosten. De overige studenten kunnen hun collegegeld van het rijk lenen. De angst voor een enorme studieschuld probeert Plasterk te beteugelen door het terugbetalingregime aan te passen.
Maar ook daarover zijn de studentenbonden slecht te spreken: door verlenging van de terugbetalingstermijn tot 25 jaar is een oud-student ‘bijna tot aan zijn pensioen zijn studieschuld aan het afbetalen’. ISO en LSVb hopen nu de Tweede Kamer te kunnen overtuigen dat de onderwijsbegroting ‘geen grabbelton is, waar bij elk probleem weer iets kan worden uitgehaald’. Toch laat ISO-voorzitter Bastiaan Verweij weten dat een actie op het Malieveld onwaarschijnlijk is.
Koepelorganisaties VSNU en HBO-raad zijn milder in hun oordeel, maar wijzen de collegegeldverhoging uit principe af. ‘Het collegegeld wordt verhoogd zonder dat studenten daar iets voor terugkrijgen’, aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda in een eerste reactie. ‘En daarbij is het niet logisch om het ene deel van het onderwijsgebouw te repareren door elders te snijden.’ Zijn collega Doekle Terpstra van de HBO-raad maakt zich zorgen om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, ook al gaat het ‘om een bescheiden verhoging’. (HOP)