Applaus in de gemeenteraad gisteravond na de bekendmaking dat Sharon Dijksma (PvdA) voorgedragen wordt als burgemeester van Utrecht. Zij is momenteel wethouder in Amsterdam. Eerder was zij onder meer staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Zij volgt waarnemend burgemeester Peter den Oudsten op, die het ambt vanaf juli waarnam na het vertrek van Jan van Zanen naar de gemeente Den Haag. Ze begint waarschijnlijk in januari. De aanbeveling gaat nog naar de Commissaris van de Koning waarna de minister van Binnenlandse Zaken en de koning haar aanstellen.
In totaal solliciteerden er 27 personen op de functie van burgemeester. De gemeenteraad kon uiteindelijk kiezen tussen twee kandidaten. Wie de andere gegadigde was, is niet bekend. De voordracht van Dijksma is voor velen een verrassing. Ze circuleerde niet of nauwelijks in lijstjes van mogelijke kandidaten.
‘Sterke en zeer ervaren bestuurder’
De vertrouwenscommissie noemt Dijksma een ‘sterke en zeer ervaren bestuurder’: ‘Haar brede netwerk past bij de ambitie van Utrecht maar biedt ook kansen in de lobby, wat nodig is om partners te betrekken bij het oplossen van groeipijnen. Ze ziet kansen om onze sterke positie verder uit te bouwen, bundelt daarbij de krachten van alle Utrechters en heeft tegelijkertijd gevoel voor de knelpunten die met groei gepaard kunnen gaan.’
Dijksma studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Ze maakte deze opleidingen niet af.
Sharon Dijksma (1971) is sinds mei 2018 wethouder in Amsterdam. Zij werd begin jaren negentig actief bij de Jonge Socialisten, de jongerenpartij van de PvdA. In 1994 kwam zij als 23-jarige in de Tweede Kamer, destijds het jongste lid ooit. Ze was staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Sinds 2018 is ze wethouder verkeer en vervoer, water en luchtkwaliteit in Amsterdam.