Nieuws

Onderzoek naar buitenlandse stages

Het ministerie van OCW wil op korte termijn onderzoek doen naar ‘internationale stages en de rol van de onderwijsinstellingen daarbij’.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt schrijft dit in antwoord op kamervragen van GroenLinks-kamerlid Dibi. Maar over de begeleiding van stagiairs in het hoger onderwijs maakt ze zich geen grote zorgen. Onderwijskeurmeester NVAO waakt immers over de kwaliteit.

Toch kunnen hogescholen en universiteiten binnenkort een brief verwachten waarin ze worden gewezen op hun verantwoordelijkheid voor goede begeleiding, in het bijzonder bij stages in het buitenland. Ze wil bovendien op korte termijn onderzoek doen naar internationale stages. Een directe aanleiding noemt ze niet. De afdeling voorlichting van OCW zegt desgevraagd geen signalen te kennen dat de kwaliteit van buitenlandse stages achteruitholt. 

In reactie op een kritisch onderzoek uit 2006 van studentenorganisatie ISO bracht het ministerie samen met de studentenbonden en de onderwijsinstellingen een stagefolder uit (‘Regel het goed!’) met aanwijzingen voor studenten en docenten. Maar daarmee werden niet alle problemen opgelost, zegt ISO-voorzitter Bastiaan Verweij. Hij kondigt een nieuw onderzoeksrapport aan. ‘Daaruit blijkt onder meer dat de universitaire stages slecht in het onderwijs zijn geïntegreerd. We hopen dat minister Plasterk daar wat mee doet in zijn internationaliseringsagenda.’