Lifestyle

25 jaar Springdance

Springdance viert feest. Het internationale festival voor hedendaagse dans en performance bestaat namelijk 25 jaar. Deze jubileumeditie brengt nog tot 26 april vernieuwende dansmakers uit de hele wereld naar Utrecht. Naast voorstellingen zijn er unplugged performances, Springdance talks, verschillende party’s, meet & greets met choreografen, een hiphophappening op de Neude, een danskijkcursus en een symposium. Trajectum loodst je door het bomvolle programma en zet de must see’s voor je op een rij.

Rosas danst Rosas
Het Belgische gezelschap Rosas van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker keert na jaren terug op Springdance. In 1983 verbaasde deze jonge choreografe haar publiek met de inmiddels wereldberoemde voorstelling Rosas danst Rosas. De voorstelling draait om vier basisbewegingen: staan, zitten, liggen en lopen. Vier dansers creëren deze basisbewegingen via mechanische en repetitieve handelingen. Een klassieker om niet te missen.
vrijdag 24 en zaterdag 25 april 20:30 uur Stadsschouwburg

Choreographic Objects
Beeldend kunst installatie Choreographic Objects van William Forsythe, is speciaal voor de jubileumeditie van Springdance gemaakt. De installatie is een nieuwe serie choreografische objecten in het Centraal Museum.
vrijdag 24 en zaterdag 25 april 12:00-17:00 uur doorlopend Centraal Museum

Singular Sensation
De Israëlische Yasmeen Godder is één van de weinige choreografen die refereert aan de situatie in haar thuisland. Ze weet in haar voorstellingen de onderhuidse spanning uitermate goed voelbaar te maken. Vijf dansers nemen een maagdelijk wit podium in dat uiteindelijk verandert in een slagveld, waar zij tegen elkaar en zichzelf vechten.
vrijdag 24 en zaterdag 25 april 20.30 uur Akademietheater

NeXt Tradition Route
Om het je makkelijk (en betaalbaar) te maken heeft Springdance heeft verschillende routes samengesteld; ze bieden een leidraad door het programma, geven meer achtergrondinformatie en je krijgt extra korting op kaartjes. Vrijdag 24 april heet deze package-deal NeXt Tradition: voor € 22,50 krijg je achtereenvolgens een lecture performance, een voorstelling van een jong talent en de klassieker Rosas danst Rosas.
vrijdag 24 april Stadschouwburg, 18.00 uur Workstories Yasmeen Godder, 20.00 uur The Swimmer, 20.30 uur Rosas danst Rosas

Jonge makers in Theater Kikker
In Theater Kikker staan dit jaar jonge aanstormende choreografen en nieuwe talenten van morgen centraal. Het programma bevat twee premières van oud-deelnemers van het talentontwikkelingsprogramma van Springdance (Europe in Motion): Uniek van Jenny Beyer & Chris Leuenberger en Beginning, Middle, End van Andrea Bozic, Madalina Dan en Michael Pinchbeck. Verder laat een nieuwe lichting choreografen uit Roemenië, Groot-Brittannië en Nederland in een triple bill programma korte previews zien van hun werk en zijn er presentaties van studenten van de dansopleidingen SNDO (Amsterdam) en PARTS (Brussel).
vrijdag 24 april 20.30 uur Europe in Motion. zaterdag 25 april 15.00 uur SNDO Witness, 17.00 uur Book presentation SNDO, 19.00 Uniek (première)

Meer informatie over het programma vind je op www.springdance.nl

WINNEN!
Trajectum verloot 5 keer 2 vrijkaarten voor Singular Sensation de voorstelling van Yasmeen Godder vrijdag 24 en zaterdag 25 april te zien in het Akademietheater. Klik voor de prijsvraag naar www.trajectum.hu.nl/?q=node/8937