Deze week organiseert de HU het Ontwikkelfestival voor medewerkers. Neurowetenschapper Ayca Szapora trapte maandag af met een lezing over het brein en verandering. Daar werd gedanst, gelachen en kregen bezoekers de gouden tip om creatiever te worden.
Het festivalterrein in de Botanische Tuinen staat vol witte tenten, banners en een tafel vol goodiebags – met confetti, ‘om je talent te vieren’. Ruim honderd HU-medewerkers zitten op stoeltjes onder een witte festivaltent. ‘Ons brein maakt binnen één seconde een aanname’, vertelt Szapora. Ze geeft voorbeelden.
Er klinkt een hardrock-fragment, maar op het scherm is niks te zien.
‘Hoe ziet de gitarist eruit?’ vraagt ze aan het publiek.
‘Lang haar’, zegt iemand. ‘Ruig’, zegt een ander.
Er klinken wat verbaasde geluiden als de video aanspringt en blijkt dat een jong meisje de solo speelde.
Nog meer voorbeelden over onder andere Johan Derksen en Tinder (je beslist binnen 0,2 seconde of je iemand swipet) passeren de revue. Na een lesje over je onbewuste brein verschijnt een plaatje met hersengolven op het scherm. ‘Ga allemaal staan en dans mee op het liedje.’ Never Gonna Give You Up klinkt uit de speakers. Szapora vertelt over verschillende staten van het brein. Beta, alpha, en in welke stand je het beste werkt (in alpha).
Creativiteit
Hoe harder je focust, hoe beter je problemen kan oplossen? Dat is niet waar, volgens Szapora. ‘Creativiteit neemt toe als je wandelt, een nachtje slaapt of een vakantie van twee maanden neemt.’ Er klinkt gelach.
Een foto van het brein verschijnt op het scherm. Laag voor laag bespreekt ze de functie, met grappige video’s en voorbeelden. Die mogen we in dit artikel niet delen, Szapora houdt haar keynote graag geheim.
De lezing heet Veranderen? Gebruik je hersenen. Nu het publiek meer weet over het brein, gaat Szapora in op verandering. Dat moet in kleine stapjes, want anders kan je brein het niet aan.
Na een uur en een kwartier is de lezing voorbij. Met een brein vol informatie verlaat iedereen de tent. Tijd voor een wandeling of een pauze. Goed voor de creativiteit.