Nieuws

Gastcolleges journalistiek on the record

De gastcolleges van studievereniging LeF van de School voor Journalistiek zijn niet meer off the record. Er worden geen afspraken meer gemaakt met sprekers en publiek dat niets naar buiten mag worden gebracht.

Dit heeft de organisatie van het zogeheten Bonusprogramma besloten. Aanleiding is het uitlekken van fragmenten van het optreden van EO-presentator Tijs van den Brink op 24 september. Vooraf was gemeld dat niets mocht worden gepubliceerd. ‘Het kan blijkbaar niet. Voortaan zijn de colleges on the record’, zegt Irma Timmermans, bestuurslid van LeF en verantwoordelijk voor de colleges.

De persoon die de opnames maakte en doorspeelde, onthulde de reden van zijn actie op de website van weekblad HP De Tijd. Ook meldde hij geen journalistiek te studeren maar digitale communicatie. Verder blijft de persoon tot op heden anoniem.  

Het publiceerverbod is vaker onderwerp geweest van controverse. December vorig jaar zegde Rita Verdonk’s pr-man Kay van de Linde een LeF-college af nadat uitspraken van hem in de media opduikelden. Enkele weken later haalde de community humedia.nl zich de woede van sportcriticus Hugo Borst op de hals. De site deed een oproep om een gastles van hem op te nemen en te publiceren.