Er waren wel twijfels, maar de omstreden European University kreeg toch het stempel van goedkeuring van de NVAO. Daar staat de keurmeester nog altijd achter, maar sinds de directeur wordt verdacht van mensensmokkel heeft de hogeschool iets uit te leggen.
De NVAO ging niet direct akkoord met het positieve rapport van een visitatiecommissie over de bacheloropleiding business administration van de European University for Professional Education. De commissie moest de resultaten van afgestudeerden nog onder de loep nemen.
Van de zeven studenten die waren afgestudeerd hadden er twee een goede scriptie geschreven, vier kregen een voldoende en één schreef over een onderwerp dat voor businessstudenten niet ter zake deed. De eindcijfers waren aan de hoge kant. De lessen werden verzorgd door zeventien freelancers en één vaste kracht.
Ideaal was het niet en de commissie moest haar oordeel nog mondeling toelichten, maar uiteindelijk ging de opleiding met de hakken over de sloot en kreeg de accreditatie. De komende zes jaar zou de opleiding – en daarmee de hele hogeschool – het stempel van goedkeuring dragen.
Probleem bij de beoordeling door de NVAO was dat de opleiding sinds een faillissement in 2005 en het verstrijken van de oude accreditatie in een ‘herstelperiode’ zat waarin er geen nieuwe studenten mochten beginnen. Er waren nauwelijks meer studenten en er was weinig budget. Maar plannen waren er genoeg.
Na vier jaar zou de NVAO weer langskomen om te kijken of alle plannen voor kwaliteitszorg en faciliteiten daadwerkelijk werden uitgevoerd. Mocht dat niet zo zijn, zou men de minister kunnen vragen om ‘passende maatregelen’ te nemen. Die zou dan kunnen besluiten de instelling niet langer te erkennen.
Nu de directeur en twee betrokkenen van de hbo-instelling zijn opgepakt voor mensensmokkel, wil de NVAO graag weten wat dit betekent voor de kwaliteit van de opleiding. Het hoofdgebouw zou gesloten zijn. Computers en documenten zijn in beslag genomen. Ook wil de NVAO weten wat er klopt van het bericht dat de studenten nauwelijks onderwijs kregen.