Champagneleven voor een ranjaprijs

"‘Transactie geweigerd, betaal anders.’ Als je dit zinnetje wel kunt dromen, hebben we goed nieuws. Handige budgettips voor de armlastigen onder ons. 
"

DRINKEN
Een avondje stappen vraagt heel wat van je portemonnee. Om een algehele drooglegging te voorkomen, hier goedkope dranktips.

Loop de aanbiedingen af. In café Eigen Schuld (Nachtegaalstraat 29b) is het op zondag vanaf 22.00 uur ‘potjesavond’. Kleine biertjes kosten € 0,75. Maandagavond kun je terecht in café Heerenplein (Lucasbolwerk 1) en de Arena. Bier kost hier €1, Donderdagavond kosten de cocktails in Hofman (Janskerkhof 17a) ongeveer drie euro.
Geef een (huis)feest en laat iedereen zijn eigen sterke drank meenemen. Zorg zelf voor frisdrank en sapjes om lekkere mixjes te maken. Je kunt goedkope prik kopen, want door de hoeveelheid alcohol proeft niemand het verschil.
Zoek vrienden die in de horeca werken óf flirt met de barman. Deze aanpak levert je vast een paar drankjes op per avond. Helaas voor de heren: barvrouwen zijn moeilijker te verleiden tot het schenken van een gratis drankje. Flirtgevoelige barmannen vind je o.a. in:  ‘t Pakhuis (Janskerkhof 21) en de Beurs (Neude 37-39).
Niets helpt ’s ochtends beter tegen een kater dan koffie. Ben je door je laatste koffiepads  én geld heen, loop dan even langs (een grote) Albert Heijn voor een gratis shotje cafeïne.  Als je geluk hebt, kun je op de kaasafdeling gelijk een blokje meepakken.

MODE
Een kast vol kleren en niets om aan te trekken, want – let’s face it – al die biertjes en studentenhappen hebben ons niet slanker gemaakt, maar wel armer. Update je garderobe.

Tweedehands kleding is nog steeds hot. Op de Voorstraat is de kans van slagen groot. Bijna tegenover elkaar zitten de winkels Sussies en Giens. Probeer ook de maandelijkse vlooienmarkt in de Veemarkthallen aan de Sartreweg 1-3.
Organiseer een kleding ruilparty thuis. Klinkt als een Tupperware party, maar is veel leuker. De spelregels zijn simpel: mest je kast uit, laat vrienden dit ook doen en prik een datum voor een avondje passen. Zorg wel dat jullie een beetje dezelfde maat hebben. Anders komt van ruilen echt huilen.
Ontwerp je eigen mode. Klinkt moeilijk, is het niet. Beginners kopen een t-shirt bij H&M, kopen bij de Hema transferpapier (€ 6,95), printen een grafisch ontwerp of foto uit en strijken deze erop. Gevorderden kunnen elke zaterdag terecht op de lapjesmarkt in de Breedstraat, om daarna achter de naaimachine te kruipen.
Bezoek een outlet. Bijvoorbeeld BLINK outletstore aan de Springweg. Een winkel van Guël, waar je D&G, Costume National en DNA voor een zacht prijsje kunt scoren. Naast topmerken hebben ze ook goedkopere merken en veel accessoires. De outletshop van Image (Oudegracht 183) heeft ook een mannencollectie.

ETEN
Je bent blut. De macaroni met ketchup en boterhammen met pindakaas komen inmiddels je neus uit en je maag knort maar een ding: ‘Eten!’.

Maandag en dinsdag kun je terecht bij de Florin (Nobelstraat 2-4). Voor vijf euro heb je een studentenmaaltijd. Voor meer voordelige daghappen kijk je op www.stadshap.nl.
Schraap je euro’s bij elkaar en stap in de tram voor een retourtje IKEA. Het kinderparadijs moet je maar even voor lief nemen want voor geen vijf euro zit je hier al aan de Zweedse gehaktballetjes met een glas cola, of twee of drie, of honderd (lang leve het Refill-systeem)
Sneak een receptie in een kroeg of een bedrijf binnen en ga je te buiten aan fingerfood. Voor deze tip moet je wel over schaamteloosheid en aanpassingsvermogen beschikken, maar als het lukt, heb je niet alleen eten maar ook sloten champagne.

DEUR UIT
Dat je platzak bent, hoeft niet te betekenen dat je geen lol mag hebben.. Omdat je nu eenmaal niet eeuwig op andermans zak kan teren, hier de tips voor een avondje geen tv.

Voor € 5,- neem je op dinsdagavond, tijdens de sneakpreview in Rembrandt en de Camera Studio (beide Oudegracht), plaats in het bordeaux rode pluche. Hou je meer van arthouse? Dan kun je woensdagmiddag terecht bij het Louis Hartlooper Complex (Tolsteegbrug 1) voor de nieuwste films.
Uiteraard is er altijd nog de OV-jaarkaart. Ideaal voor als je je een keer echt verveelt. Pak de trein naar Leeuwarden en reis via Maastricht weer terug. Prima tijdverdrijf en bovendien kom je nog eens ergens.
Zorg dat je op een gastenlijst komt. Dit kan op verschillende manieren; maak vrienden met het personeel of de dj van een club waar je graag naartoe gaat. Je kunt ook meedoen aan prijsvragen. Vul alle formulieren in op bijvoorbeeld www.prijsvragensite.nl en wie weet, heb je straks een plekje op die lijst.

DIVERSEN
Cadeaus, een knipbeurt of reizen hoeven niet duur te zijn. Hoe? Heel simpel.

Dé budgettip is de buurtkapper. Maar wil je eens geknipt worden door een toonaangevende kapper, ga dan naar Rob Peetoom aan het Lucasbolwerk 2. Bij een junior stilist –weinig ervaring, wel de goede opleiding – betaal je voor wassen en knippen 25 euro. Leuk: ze doen hier aan studentenkorting van twintig procent.
Cadeautje nodig? Bloemen haal je het eind van de dag goedkoop op de markt. Doe dit niet hartje zomer, want bloemen verwelken sneller. Geef in plaats van champagne een flesje cava of prosecco van de Hema (€ 6,50). Lekkere bubbels voor weinig.
Tip voor op langer termijn: leen bij de IB-Groep en zet het op je spaarrekening. Bij de meeste banken ontvang je hiervoor meer rente dan de rente die je over je IB-lening hoeft te betalen (3,7%). Zo verdien je geld, zonder er iets voor te doen.
Iedereen weet dat studenten arm zijn, maak van dit vooroordeel dan ook gebruik. Zwaai bij elke aanschaf die je doet met je collegekaart en je ontvangt fikse kortingen (op je computer bijvoorbeeld). Staat het nergens aangegeven? Nee, heb je. Ja kun je krijgen, zullen we maar zeggen.  
Kijk tenslotte op internet. Van vakanties tot huisdieren tot leuke kleren. Op www.gratisoptehalen.nl vind je het allemaal. Zie ook ww.e-bay.nl en www.marktplaats.nl. Gratis iets winnen? Kijk dan op www.trajectum.hu.nl voor de prijsvraag!

[portretjes]

HUISHOUDBOEKJE van Chico Taguba (25), eerstejaars verpleegkunde

Inkomsten:
+/- € 750 (Stufi + lening)

Uitgaven:
Huur:                     €230
Vaste lasten          €130
Eten en drinken:    €300
Schoolboeken:       € 50
Vrije tijd:                  € 40
                        ———–
                              €750

HUISHOUDBOEKJE van Diana Lamers (28), derdejaars deeltijd opleiding tot gerechtsdeurwaarder

Inkomsten:
+/- €2700,- (baan als hoofd incassozaken)

Uitgaven:
Hypotheek + energiekosten:     € 1100
Kleding:                                       €  250
Eten en drinken:                         €  250
Vrije tijd:                                      €  250
Sporten:                                      €  100
Sparen:                                       €  750
                                                ———–
                                                   € 2700

HUISHOUDBOEKJE van Marit Horstmanshof (19), eerstejaars journalistiek

Inkomsten:
€ 570 (Stufi + bijbaan IKEA)

Uitgaven:
Huur:                                      € 200
Telefoon:                                  € 60
Collegegeld, kleding, uitgaan € 310
                                            ———
                                               € 570

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...