Succesvol uitvliegen

De kweekvijvers CUBE en het net gestarte Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie (CvOI) moet de braindrain van starters uit Utrecht tegengaan. Beginnende ondernemingen van studenten en medewerkers kunnen hier twee jaar terecht voor huisvesting en coaching.
Door: Gerard Rutten

CuteFace heet het bedrijfje van Tom Verboon en Joop Scheer. De heren zitten in de e-commerce, ontwikkelen webwinkels voor anderen. Veel websites op dit gebied zijn standaard. ‘Wij bouwen ze speciaal voor de klant’, zegt Verboon van achter zijn Apple in het bedrijfskantoor van zo’n drie bij vijf meter in het Centrum Utrecht Bedrijven Expertise (CUBE).
Het idee van de onderneming kwam tijdens de masteropleiding business informatics aan de Universiteit Utrecht (UU) die Verboon en Scheer na hun afstuderen in 2005 bij de opleiding informatica begonnen. ‘Het onderzoek bij de universiteit ligt mij niet zo. Als hbo’ers hebben we toch een meer praktische achtergrond. En in een eigen bedrijf kun je meer creativiteit kwijt dan in loondienst. Want wat jij belangrijk vindt, vindt de baas misschien niet zo interessant’, vertelt Verboon.   
Ze togen aan het werk op hun kamers in het ouderlijk huis. Met hun intrek bij CUBE begin dit jaar zijn zij fulltime aan de slag. ‘Thuis werkt het niet prettig, je zit altijd in hetzelfde hokje. En ik vind het goed om werk en privé gescheiden te houden. Met een eigen ruimte wordt het ook meer werk in plaats van hobby’, legt hij uit.
Inmiddels kan het tweetal van hun arbeid leven. ‘We hebben een studenteninkomen. Dat is nog niet marktconform, in loondienst zouden we meer verdienen. Maar dat komt binnen een paar maanden goed.’

CUBE is gevestigd aan Oudenoord 330 in Utrecht, het bestuursgebouw van de HU. De naam is een kwinkslag naar het begrip business incubator, wat zoveel betekent als kweekvijver voor technische bedrijven. CUBE is een samenwerkingsverband tussen onder meer de HU, gemeente en provincie Utrecht en biedt huisvesting, advies, scholing en coaching aan technische bedrijven. Allemaal startende ondernemingen of bedrijfjes van studenten en oud-studenten van de hogeschool.
Vanaf de start in 2004 heeft CUBE zo’n twintig bedrijfjes onder haar hoede gehad. Momenteel telt de bedrijfsverzamelplek twaalf ondernemingen, die voor een zachte prijs een ingerichte werkplek tot hun beschikking krijgen, compleet met meubilair en computervoorzieningen. De ondernemers in spe kunnen er maximaal twee jaar terecht. ‘Daarna moet het bedrijf op eigen benen staan, anders blijf je aan het pamperen’, zegt projectmanager Henk Croon van CUBE. De meeste bedrijven die zijn uitgevlogen doen het goed in de echte wereld. Momenteel heeft CUBE zeker drie bedrijven in huis die sterk zullen groeien en het gaan maken, stelt hij, aldus Croon.

Sinds kort heeft CUBE er een grotere broer bij: eind februari opende het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie (CvOI) in De Uithof zijn deuren, als onderdeel van het Science Park Utrecht, zoals De Uithof is gedoopt. Participanten: HU, gemeente en provincie, UU en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).
Het CvOI zetelt tijdelijk op de eerste verdieping van het Kruytgebouw (UU) aan de Padualaan. De rode huiskleur spat van de stoelen en bank in het loungegedeelte. ‘Het moet een beetje power uitstralen’, verklaart Bart Verhulst, tot voor kort opleidingsmanager van de small business and retail management (SBRM) in Amersfoort en sinds maart manager vanuit de HU. Behalve de louncheruimte beschikt het centrum over een vergaderlokaal en vier units waar starters aan de slag kunnen. Verhulst: ‘As we speak zijn we bezig de organisatie op poten te zetten. In januari volgend jaar verhuizen we naar een ander gedeelte van het gebouw en kunnen we twintig units verhuren. Inmiddels hebben drie beginnende bedrijfjes zich gemeld voor huisvesting.’
Een van hen is Accessio Consulting, dat onderzoek uitvoert en advies geeft op het gebied van subsidies. Rikkert Koelewijn en Roel Cozijnsen, vierdejaars SBRM in Amersfoort, startten begin 2006 hun onderneming na een schoolproject op subsidiegebied. Aanvankelijk vanuit hun ouderlijke huizen in IJsselstein en Zeewolde, maar sinds medio maart hebben zij als eerste onderneming hun intrek in het CvOI genomen. Dit op uitnodiging van manager Verhulst die het ondernemende tweetal kent van de opleiding.
Vanaf 1 april bemant het tweetal tevens de balie van het centrum en staan ze bezoekers en bellers te woord. Een ideale deal, zegt de student-ondernemer. ‘Voor ons snijdt het mes aan meerdere kanten, want we zitten met ons bedrijf dicht bij het vuur. MKB-ondernemers komen aan het loket met vragen over innovatie. Bijvoorbeeld als ze een nieuw product in de markt willen zetten waar wellicht subsidie voor te krijgen is. En ook kloppen er studenten aan die voor zichzelf willen beginnen en waar fondsen beschikbaar voor zijn.’ Als het aan hen ligt gaat Accessio Consulting na hun afstuderen een vliegende start maken.   

Met Science Park Utrecht willen de instellingen kennisbedrijven aan de stad en regio binden. ‘Want tot op heden is het vaak zo dat studenten een mooie uitvinding doen, vervolgens afstuderen en wegtrekken, waardoor wij naast de pot pissen’, zegt CvOI-manager Verhulst. Het bedrijvencentrum moet deze braindrain een halt toeroepen en fungeren als toegangspoort naar de instellingen in het science park.
Het centrum wil verder de sparringpartner zijn voor studenten en medewerkers die een eigen  bedrijf willen starten. Belangrijke functie is verder het MKB-loket waar bedrijven met hun vragen terecht kunnen en hen de weg wijzen naar de juiste personen en afdelingen van hogeschool, universiteit of academisch ziekenhuis.
Verhulst: ‘De politiek stimuleert het ondernemen en spiegelt dat aan grote successen. Maar ondernemen heeft ook een keerzijde. Je moet het niet romantiseren. Ondernemen moet je leren. Je moet vaak in je eentje een visie hebben, tegenslagen verwerken en doorzetten. Het CvOI wil daar een rol in spelen door vragen te stellen zodat de focus wordt aangescherpt. Wil iemand echt een eigen bedrijf?’
Om die focus scherp te krijgen kan een startende ondernemer terecht bij StartImpuls Utrecht. Een initiatief vanuit de Universiteit Utrecht in 2006, waarin ook onder meer de HU, UMC Utrecht, de Rabobank en de Taskforce Innovatie Regio Utrecht participeren. StartImpuls biedt begeleiding en financiering aan technostarters en wordt voor het eind van het kalenderjaar waarschijnlijk deels gehuisvest bij het CvOI, maar blijft voorlopig een zelfstandige organisatie, die ook met andere organisaties samenwerkt’, vertelt projectleider Bas Allart (tevens medemanager van het CvOI).

Vraag die rijst is of Oudenoord en Uithof elkaar concurrenten zijn of iets verschillends bieden. Dat laatste is het geval. De Oudenoord richt zich op de technische entrepreneurs en faciliteert alleen de gehuisveste bedrijfjes. Het CvOI verwelkomt ondernemingen vanuit alle disciplines en fungeert daarbij als loket voor het MKB. Verhulst wil graag samenwerken met de collega’s op Oudenoord. StartImpuls Utrecht en CUBE werken al samen in de ondersteuning van technostarters. Ook Henk Croon van CUBE is verheugd met de komst van het nieuwe centrum in De Uithof. ‘Het betekent een verbreding van de mogelijkheid voor starters.’

Ondernemerschap in onderwijs
Het ministerie van economische zaken verstrekt subsidies voor ondernemerschap in het onderwijs. Deze regeling is dit jaar ingesteld voor projecten die het ondernemerschap binnen het hoger onderwijs ontwikkelen, verspreiden en structureel verankeren. De HU heeft een aanvraag ingediend. Volgens lector Gilbert Silvius, een van de betrokkenen bij de aanvraag, speelt het ondernemerschap sterk bij de faculteiten Economie en Management, Natuur en Techniek en Gezondheidskunde. Ook bij de faculteit Communicatie en Journalistiek is er aandacht voor, maar de faculteiten Maatschappij en Recht en Educatie blijven achter. Terwijl ook bij deze sectoren aanknopingspunten zijn op het gebied van ondernemen, stelt Silvius. ‘Want het oprichten en runnen van een vrijwilligersorganisatie is in principe hetzelfde als het starten of leiden van een onderneming.’
Het subsidieverzoek moet deze maand de deur uit. Silvius: ‘Met het Kenniscentrum InnBus aan de faculteit Economie en Management en het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie hebben we een goede structuur om aanspraak te maken op de subsidie. Maar het is nog onduidelijk hoe het ministerie de aanvragen gaat toetsen.’

Cursussen
Creatievelingen die er over denken voor zichzelf te beginnen, kunnen deelnemen aan de masterclass ondernemen door designers, een initiatief van de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Taskforce Innovatie Regio Utrecht. De cursus bestaat uit een reeks van zeven maandelijkse bijeenkomsten, start op 29 maart en is bedoeld voor bijvoorbeeld webdesigners, grafisch vormgevers en gamedesigners. Informatie: www.taskforceinnovatie.nl
De Utrechtse Ondernemers Academie, waarin de HU participeert, biedt laatstejaars studenten die een bedrijf willen starten en andere ondernemers een business course aan. Tijdens deze halfjaarlijkse cursus is er aandacht voor praktijkkennis, individuele vaardigheden, persoonlijke coaching en netwerken. Op 20 april gaat de business course van start. Informatie: www.uoa.nu
 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...