Huib de Zeeuw is docent aan de opleiding Journalistiek. Zijn column verschijnt om de week bij Trajectum.
Zo vlak voor de zomervakantie neem ik mij voor om minder tijd te besteden aan social media. Al post ik weinig, tussen het vele werk door is scrollen op Instagram best verslavend. En daar wil ik vanaf. Telefoon in de andere kamer en heerlijk ongestoord boeken lezen.
Bovenaan mijn lijst staat de roman Paradijs van de Tanzaniaanse Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah. Grote thema’s als (on)vrijheid, verliezen van onschuld en postkolonialisme komen tot leven door de ogen van een arme jongen uit de binnenlanden van Oost-Afrika. De eerste hoofdstukken beloofden al veel goeds.
Ook ben ik zeer benieuwd naar het recent verschenen boek Alle Journalistiek is Activisme van journalist Fréderike Geerdink. Dit sluit perfect aan bij vragen van veel studenten over hun rol als journalist. Zoals de vraag: hoe objectief kan je zijn als journalist?
Voordat ik in de boeken duik, doe ik nog een rondje LinkedIn. Niet om zelf iets te schrijven, maar om de vele enthousiaste posts van studenten te liken of van commentaar te voorzien.
‘Ik ben afgestudeerd met een 9!’ ‘
‘Een 8,5 voor mijn stage bij BNR Nieuwsradio en ik mag blijven!’
‘Met trots kunnen wij mededelen dat [onze documentaire] Uitgebeend de publieksprijs heeft gewonnen’
‘Sinds kort mag ik Astrid de Jong ondersteunen bij het waanzinnige programma Nachtzuster op NPO Radio 1!’
‘Afgestudeerd met een 10!’
Hier mag je enorm trots op zijn en zo’n bericht op social media is een perfecte manier om je te tonen aan het journalistieke werkveld. Dat hebben veel studenten goed door.
Alleen: na verloop van tijd bekroop mij ook een ander gevoel. Wat als je heel hard hebt gewerkt voor je studie, er alles uit hebt gehaald en een 6 krijgt voor het afstuderen. Zet je dat ook op LinkedIn?
Ik ben bang van niet. Terwijl je dan ook trots mag zijn op je cijfer. Het getuigt van doorzettingsvermogen dat je een diploma hebt gehaald.
Bij deze: proficiat voor alle harde werkers!