Studenten en hun Centen

‘Als ik Broodje Ben ruik, is mijn boterham ineens minder aantrekkelijk’

Illustratie: Lamiae El Hajjaji

In deze serie kijken we in de portemonnee van HU-studenten. Fleur (18) zit in het eerste jaar van Human Resource Management.

Maandoverzicht van Fleur
Belangrijkste inkomsten: 1140 euro (400 bijbaan horeca, 100 bijbaan supermarkt, 540 DUO, 100 kleedgeld)
Belangrijkste uitgaven: 940 euro (540 huur, 200 boodschappen, 200 studiegeld)

‘Mijn klasgenoten pakken vaak een terrasje op de Neude. Ik woon daar twee minuten vandaan en zij appen mij dan: “Kom je een biertje doen?” Dat doe ik eens per week, maar als zij blijven dineren, ga ik weer naar huis. Zij zitten daar een paar keer per week op het terras en wonen nog thuis of werken veel, dus kunnen dat betalen. Ik vind het te duur.’

Verdienen: van RAI Amsterdam tot Rutten

‘Gemiddeld werk ik 10 uur per week bij een horeca-uitzendbureau. Ik mag mezelf inplannen, dus tijdens tentamenweken neem ik vrij. De ene keer werk ik bij de Jaarbeurs in Utrecht, de andere keer bij een voetbalwedstrijd of theatervoorstelling. Dan sta ik bij de garderobe of achter de bar. Gemiddeld krijg ik 10,50 euro per uur, maar dat verschilt per locatie. Bij de RAI Amsterdam is het 15 euro. Elke maand probeer ik 400 euro te verdienen.’

Illustratie: iStock

‘In het weekend ga ik naar mijn ouders in Rutten, een dorp boven in Flevoland met 1600 inwoners. Daar werk ik een dagdeel in de supermarkt. Dat verdient maar 8 euro per uur. Het is in het Noorden goedkoper om te leven. Mijn oma woont in een groot huurhuis en betaalt daarvoor evenveel als mijn huisgenoot en ik voor ons appartement.’

Huren bij een beruchte huisbaas

‘In coronatijd heb ik 10 hospiteeravonden gehad. Ik zat dan in een videogesprek met 30 anderen en moest in één zin zeggen wat mij omschreef. En dan checkten ze ook op uiterlijk, terwijl ik achter een webcam zat.’

‘Een vriendin van mijn basisschool wilde ook studeren in Utrecht. Ze is met haar moeder woonruimtes gaan bezichtigen en kreeg in één middag een huurappartement voor ons samen. Ze wist medelijden te wekken bij de makelaar door haar reistijd te noemen: tweeënhalf uur.’

‘Ons appartement is 42 vierkante meter en we betalen allebei 540 euro per maand. Eerst 500, maar door de gasprijs is het verhoogd. Het samenwonen gaat goed, we kennen elkaar al van de basisschool. Onze huisbaas is wel berucht, er zijn twee BOOS-afleveringen over hem gemaakt. We merken er niet heel veel van, maar als er iets kapot is, gebeurt er vaak niks. Eén keer lekte de cv-ketel koolmonoxide. Na veel zeuren kwam er een vage klusjesman die geen Nederlands sprak.’

‘Het huis heeft enkel glas, dus we proberen zuinig te zijn met de energie, omdat we anders aan het eind van het jaar veel extra moeten betalen. We proberen de verwarming alleen aan te zetten als we koken, omdat het fornuis ook warmte afgeeft. Maar omdat het afgelopen weken zo koud was, waren we helaas wat minder zuinig met het gas. De verwarming stond toen de hele dag en nacht aan, maar nog steeds kwam de temperatuur in huis niet hoger dan 10 tot 12 graden.’

8.000 euro spaargeld (en ze spaart nog door)

Foto: Lucas Versteeg

‘Ik probeer elke maand iets te sparen om een buffer te hebben na mijn afstuderen. Ik heb nu 8.000 euro spaargeld. Dat komt omdat ik vorig jaar in maart stopte met de pabo en veel heb gewerkt. En ik leende maximaal, 932 euro per maand. Toen ik hoorde dat er rente op studieschuld kwam, heb ik dit meteen verlaagd tot 540 euro: precies mijn huur. Ik heb ook meteen 1.000 euro afgelost. Mijn totale schuld is 11.500 euro. Hoewel ik veel spaargeld heb, wil ik nu nog niet meer van mijn schuld gaan afbetalen. Als ik ineens mijn kamer word uitgezet en een tijdje noodgedwongen in een hotel of in een caravan moet wonen, wil ik dat kunnen betalen. Ik maak me niet veel zorgen over die studieschuld. Mijn opleiding vind ik leuk en de banen liggen voor het oprapen.’

Kleedgeld

‘Ik krijg 100 euro kleedgeld per maand van mijn ouders, maar gebruik het als boodschappengeld. Aan kleding geef ik op dit moment weinig uit, maar voor de feestdagen heb ik recent wel wat gekocht. Ik heb mijn kledingkast uitgezocht en opgeschreven wat ik nodig heb, maar eigenlijk heb ik genoeg. Vorig jaar kocht ik meer kleding. Toen zat ik niet lekker in mijn vel omdat ik stopte met de pabo. Kleding kopen maakte me toen blij.’

Boodschappengeld: van 100 naar 200 euro

‘Vorig jaar redde ik het met 100 euro boodschappengeld per maand. Nu geef ik maandelijks 200 euro uit aan boodschappen en eten omdat de boodschappen duurder zijn. Om geld te besparen koop ik eten dat in de aanbieding is. Vlees dat 1 + 1 gratis is bijvoorbeeld. En ik heb een vriezer gekocht, zodat ik eten kan invriezen en kan koken voor meerdere dagen. Mijn huisgenoot werkt bij een bakkerij en krijgt vaak broden mee die over zijn. Ook haal ik wel eens boxen van Too Good To Go bij de PLUS of Bakker Bart.’

‘Ik heb met mezelf afgesproken dat ik één keer per week een lunch mag halen op de HU, maar dat wordt meestal twee keer. Als ik de geur van Broodje Ben ruik, lijkt mijn boterham pindakaas ineens niet meer zo lekker. Dus koop ik vaak een broodje warme beenham.’