Afgestudeerd & aan het werk

Alumna Lotte werkt op de Zuidas. ‘Nu kan ik mijn spaargeld aanvullen’

Foto: Kees Rutten

In onze nieuwe serie ‘Afgestudeerd en aan het werk’ interviewt journalistiekstudent Sterre Rekers HU-studenten die net begonnen zijn met werken. Lotte is 23 jaar en rondde vorig jaar haar bachelor Commerciële Economie af. Nu werkt ze tussen de 24 en 32 uur per week op de Zuidas. Ze woont in een studentenhuis in Utrecht en hoopt over een tijdje naar Amsterdam te verhuizen. Ze gaat recht op haar doel af.

In een zwart colbert, clip in het haar en roze met witte sneakers loopt Lotte de Ganzenmarkt in Utrecht op. Op kantoor, midden op de Zuidas, wordt er van haar verwacht netjes gekleed te gaan. Daar worden de sneakers verruild voor een paar loafers of pumps. Vandaag heeft ze een ‘thuiswerkdag’.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
‘Ik was op zoek naar een afstudeerstage om mijn scriptie te schrijven. Toen zag ik een vacature voorbijkomen van Greenberg Nielsen, een consultancybedrijf voor financiële professionals. Ik vind klantgericht zijn leuk, en deze stage was daarop opgericht. Het sollicitatiegesprek was prettig, ik had meteen een klik met mijn manager.

Na mijn stage ben ik begonnen aan een premaster. Toen hebben ze mij een nulurencontract aangeboden. Met de premaster ben ik gestopt, het was toch niet wat ik leuk vond. Toen hebben ze mijn contract aangepast naar 24 uur, dus nu ben ik nog steeds flexibel maar met meer zekerheid over mijn maandloon.’ 

Wat doe je zoal?
‘Ik zit op de ‘Greenberg staffing-afdeling’ en onderhoud het klantencontact. Ik ga op bezoek bij bedrijven, vraag naar wat ze zoeken in een nieuwe werknemer en let op hun werksfeer. Daarna zetten zij een vacature bij ons uit, altijd voor de financiële afdeling. Hierin schetsen ze een profiel en gaan wij op zoek naar de juiste persoon. Gaat er bijvoorbeeld iemand met zwangerschapsverlof, dan zoek ik daar iemand voor. Ik benader potentiële kandidaten via LinkedIn. Dat zijn voornamelijk mbo- en hbo-starters. Op deze manier onderhoud ik contact met opdrachtgevers en kandidaten. Als ik iemand gevonden heb, prijs ik ze aan bij de klant. Dan is het afwachten of het een match is.’

Hoe is het om je eigen geld te verdienen?
‘Dat is fijn, want nu kan ik mijn spaargeld aanvullen. Ik verdien maandelijks 2000 euro, al verschilt dat ook per keer. Ik leende eerst van DUO en werkte ernaast als oppas. Tijdens mijn stage kreeg ik 300 euro stagevergoeding, plus een bonus. Mijn inkomsten zijn dus vrijwel gelijk gebleven. Ik ben niet zo’n grote uitgever. Uit eten gaan en shoppen doe ik regelmatig, maar ik spreek met mezelf een bedrag af dat ik er per maand aan uit mag geven. Uiteindelijk hoop ik een huis te kunnen kopen en een spaarrekening op te bouwen.’

Wat heb je aan je studie gehad?
‘Ik heb er veel geleerd over economie, hoe de arbeidsmarkt werkt en hoe verschillende businessmodellen eruitzien. Dat kan ik nu zeker gebruiken. Daarnaast heb ik veel praktische vakken gehad, zoals sales of communicatie. Die kan ik goed toepassen als ik op bezoek ga bij bedrijven. Voor deze baan heb je geen specifieke opleiding nodig. Je moet het vooral leuk vinden om een klantrelatie op te bouwen. Bijna al mijn collega’s hebben een andere studie gedaan: HR, Event Management of Bedrijfskunde.’

Mis je het studentenleven?
‘Niet echt, maar dat komt ook omdat mijn werk in het verlengde ligt van het studentenleven. Er werken ongeveer 25 mensen op kantoor en bijna iedereen is van mijn leeftijd. We hebben regelmatig vrijmibo’s. De Blauwe Engel is de stamkroeg op de Zuidas, daar gaan we altijd los. Een keer in de maand reserveren we daar een tafel met het team, zodat we kunnen borrelen.’

Hoe zie jij nu je toekomst voor je?
‘Ik heb het al een beetje uitgestippeld. Vanuit hier wil ik doorgroeien naar een andere, hogere functie. Ik ben nu nog een junior, hierna komt de medior en daarna de senior. Elke functie heeft iets meer verantwoordelijkheid. Wellicht wil ik ooit als senior een team aansturen. Misschien wil ik op mijn veertigste een eigen bedrijf beginnen en mensen uit het bedrijfsleven coachen. Een soort adviesbureau. Maar voordat ik zover ben moet ik eerst veel ervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Want ik kom natuurlijk nog maar net uit de schoolbanken.’