Veel ouders in de grensstreek brengen hun kinderen naar scholen in België, want daar wordt beter lesgegeven, zegt men. Bij het Groot Dictee der Nederlandse taal scoren de Vlamingen altijd beter dan de Nederlanders. Voor het vierde achtereenvolgende jaar gaat een Vlaamse schrijver er vandoor met de meest prestigieuze literatuurprijs in het Nederlands taalgebied.
Terwijl vroeger meer Nederlanders voor kortere of langere tijd naar Vlaanderen verhuisden (daar behoorde ik ook toe), zie je nu dat Vlamingen topposities innemen bij Nederlandse bedrijven. Het Finse Sanoma, de grootste tijdschriftenuitgever in ons land, heeft voor z’n digitale sector een Vlaming aan het roer gezet. Dat is ook bij tijdschriften van de Weekbladpers het geval en bij NRC Handelsblad. En van de Volkskrant, Trouw en Het Parool heeft de Belgische De Persgroep een meerderheidsbelang.
Op mediagebied apen we de Belgen na. Wij kregen RTL, zij introduceerden VTM, waar je alleen in België naar kan kijken. Door de toenemende concurrentie van commerciële zender kregen de Belgische radio- en -televisiezenders aparte namen, zoals Radio Donna of Canvas (hun tweede TV-net), gericht op diverse doelgroepen, wat wij nu ook met onze TV- en radiozenders doen.
Hoe lang zal het duren voordat onze HBO-studenten hun studies in Vlaanderen gaan volgen?