Komen we ooit in een eerlijker wereld? Degelijk onderwijs is een van de middelen om dit te bereiken. Daarom was een van de Millenniumdoelstellingen dat in 2015 alle jongens en meisjes op deze aardbol volledig basisonderwijs moeten genieten. Met nog geen jaar te gaan weten we dat dit niet gehaald gaat worden, ondanks dat 191 regeringsleiders deze VN-verklaring hebben ondertekend. Hoewel het aantal kinderen in ontwikkelingslanden dat een basisschool afmaakt stijgt, gaan in Afrika en Zuid-Azië miljoenen kinderen nog steeds niet naar school.
Terwijl in Amerika, waar veel rijke Aziaten graag hun kinderen willen laten studeren, het onderwijs steeds duurder wordt. The New York University (N.Y.U.) is een van de grootste particuliere universiteiten met inmiddels dependances in dertien steden verspreid over de wereld. 54 procent van de studenten studeert daar af met een schuld van gemiddeld 36 duizend dollar. Ondanks dat is het aantal inschrijvingen voor bachelorstudies sinds 2010 met 45 procent gestegen.
Zelfs docenten van de N.Y.U. hebben zich eind 2013 in een open brief in de Times afgevraagd of ze alleen werken voor het geld of ook voor studenten, die steeds dieper in de schuld komen. “Het niveau van onze studenten zal dalen als we voorkeur geven aan studenten met geld boven studenten zonder geld.”