Columns

Buitenlandse studenten

Hoe word je gegrepen voor iets, word je verliefd op iemand of iets? Door ermee, of door met hem of haar in aanraking te komen. Dit geldt ook voor internationalisering. Het bevorderen van docenten-uitwisseling werkt positief voor de nieuwe (!) focus "internationalisering at home". Ditzelfde geldt als je wil dat er in onze Engelstalige opleidingen meer buitenlandse studenten zitten dan een handjevol. Dus moet niet door het College van Bestuur de rem gezet worden (lees geen extra budget) op het werven van buitenlandse studenten.

Hieronder wat cijfers van het studiejaar 2010-2011 van het Nuffic. De top 5 landen waar de studenten vandaan komen, voor studies op Nederlandse hogescholen en universiteiten (het Nuffic zet daar bij at least):
1. Duitsland – 24.750
2. China – 5.450 (3 van hen kwamen naar onze hogeschool)
3. België – 2.650
4. Spanje – 2.050
5. Frankrijk – 2.000

Van alle buitenlandse studenten die zich dit jaar inschreven begon 55% op een hogeschool en 45% op een universiteit. Dat de Hogeschool Utrecht laag scoort heeft o.a. te maken met het geringe aantal Engelstalige opleidingen, zowel als het gaat om vierjarige bachelor studies als korte programma’s, zoals minors. In HU-documenten staat veel moois, maar dat zijn druppels die op de internationaal gloeiende plaat snel verdampen.