Het Onderwijsblad (van 9 juni), een uitgave van de Algemene Onderwijsbond, besteedt aandacht aan het onderwijs in Finland, dat prachtige resultaten haalt op internationale toetsen. Enkele 'geheimen' worden ontsluierd. Het belangrijkste Finse geheim? Uitstekende leraren, naar wie net zo opgekeken wordt als naar chirurgen. De selectie voor de lerarenopleiding is dan ook ontzettend streng.
Pasi Sahlberg, werkzaam bij het Finse Ministerie van Onderwijs, schreef een boek Finnish Lessons, What can the world learn form educational change in Finland. Hij is blij dat in Finland het onderwijs niet bij elke regeringswissel op de schop wordt genomen, maar met rust gelaten wordt. In de jaren negentig werd gekozen voor een systeem van gelijkheid, waarbij het beste uit elk kind zou worden gehaald. "We proberen de talenten van ieder kind te ontdekken en besteden daarom veel aandacht aan muziek en cultuur."
In Finland testen ze minder, maar er wordt meer geleerd, want als iedereen zich op zijn eigen niveau ontwikkelt, heeft het geen zin om iedereen op hetzelfde moment eenzelfde test af te nemen. De Cito-toets bijvoorbeeld is er niet alleen om het niveau van de kinderen te testen, maar er komen ook allerlei ranglijstjes uit. Volgens Sahlberg staan de Finse scholen allemaal op een gelijk niveau. Het verschil zit 'm in de docenten.