Columns

Praktijkgericht onderzoek

Vanmiddag waren Oud-Goudleden (gepensioneerde docenten en medewerkers) uitgenodigd om op de faculteit Educatie te komen luisteren naar dr. ir. Anton Franken MBA, lid van het College van Bestuur. Vooraf waren pdfs opgestuurd van 'de HU in 2020' en van een openbare les van Daan Andriessen, lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek. Want 'Onderzoek bij de HU' was het onderwerp van Frankens presentatie.
"Voordat ik begin, hebben jullie nog vragen?" Dat moet je net aan gepensioneerde docenten vragen. Het duurde dus even voordat we de tweede sheet te zien kregen. Opvallend vond ik dat iedereen pen en papier had meegenomen en aantekeningen maakte, terwijl er geen tentamen volgt.

We moeten blijven verbeteren volgens Franken. Toch loopt de HU vaak voorop. In 2002 was de HU de eerste hogescool die een lector aanstelde. De FNT is daar het verst mee en de FCJ loopt achter, qua aantal. De FEM heeft nu wel het aantal lectoren compleet, maar moest masters afbouwen, omdat eerst de onderzoekscomponent in de bacheloropleiding verbeterd moet worden.

Discussie over het verschil in onderzoek op een universiteit en een hogeschool bleef natuurlijk niet uit. Maar we moeten niet dogmatisch naar verschillende definities kijken. Volgens Franken doen alle studies die eindigen op –kunde praktijkonderzoek. En daar kan je ook weer over discussiëren.