Columns

Schone schijn

Wat is nog eerlijke en betrouwbare informatie? Men dacht altijd wetenschappelijke artikelen, want daarin moet je keurig opschrijven waar je alles vandaan hebt. Dat mogen dan alleen andere wetenschappelijke publicaties zijn of gedegen onderzoeken. Dr. Diederik Stapel bleek oneerlijk. Hij deed dat niet en liep tegen de lamp. Hoe zit dit met gewone publicaties of foto’s, de roddelbladen even buiten beschouwing latend?

In de tijd van Stalin, werden personen weggeretoucheerd uit foto’s. Fotoshoppen is nu normaal, maar het staat er bijna nooit bij of een foto die in scene is gezet. En grootschaliger, om goed over te komen, gingen in China voor de Olympische Spelen hele krottenwijken tegen de vlakte en recenter favella’s in Brazilië voor het WK voetbal. In 1989 verwijderde een schoonmaakploeg een anti-Amerikaanse leus bij het Van Goghmuseum toen Barbara Bush er een bezoek bracht.

Je beste beentje voorzetten als er visite komt, is ons niet vreemd. Maar hoe ver ga je? Wat doen we als er inspectie komt op een school. “Zorg dat je klas een beetje opgeruimd is alsjeblieft,” verzoekt een directeur aan een leerkracht. De NVAO-bezoeken worden van tevoren in den treure getraind. Alles moet in orde zijn. Maar is het niet een tijdelijke werkelijkheid? Is het allemaal niet schone schijn?