Columns

Stanford

De Engelse universiteiten hebben vorig jaar hun studietarieven flink verhoogd. De Oosteuropese landen en Finland zijn relatief goedkoop om daar je bachelor of master te halen. Nederland is met name voor Aziatische studenten interessant om te studeren, als een Engelstalig land niet haalbaar is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nuffic. Hoewel er bij de grote sociale bovenlaag in China geen gebrek aan geld is, probeert men wel altijd of er beurzen te krijgen zijn.

Amerikaanse universiteiten zijn magneten voor studenten van over de hele wereld. De studiekosten zijn voor buitenlanders hoog. Helemaal voor de gerenommeerde universiteiten als Stanford, Harvard of Yale moet je de beurs flink opentrekken. Voor de bachelorstudenten uit 'armere mileus' (inkomen van de ouders onder de honderdduizend dollar) is de studie soms gratis, zoals op de Stanford University. Jaarlijks komen daar miljoenen binnen via donaties.

Stanford is wat dit betreft koploper, omdat veel van de voormalige studenten miljonair of miljardair zijn geworden en genereus geld geven aan hun oude universiteit. Een collegezaal of een gebouw wordt dan naar je vernoemd. Het succes van Stanford komt doordat daar ondernemerschap samen met techniek hoog in het vaandel staat, 50% studeert iets met techniek t.o.v nog geen 10% bij Harvard. Veel nieuwe 'mediamiljonairs' komen daarom van Stanford.