Op een enkele uitzondering na zijn de oplagen van dagbladen en tijdschriften het afgelopen jaar achteruit gegaan. Ook die van Vrij Nederland, nu nog geen 50.000, terwijl dit enige jaren geleden net geen zes cijfers was. Maar goed, een artikel wordt dan toch door velen gelezen. Zo ook de VN-filosofiespecial van 31 maart. Daarin schrijft Sander Pleij een essay over Bildung, waarin hij uitspraken doet over het onderwijs. Onderwijs kan niet dé adequate kennis overdragen die dé samenleving nodig heeft (…) en veel docenten geven les in vakken die er in hun studietijd nog niet waren.
Even verderop in het artikel pleit hij ervoor om het vak van docent in ere te herstellen. En volgens Pleij is daar maar één manier voor: meer aanzien (respect weet je) als je meer verdient. Meer salaris voor leraren dus, en dan niet die idiote bonusstructuur: omdat je hard werkt, verdien je een goed salaris, geen toetje.
In mijn blog van 5 september 2010 schrijf ik dit ook al. Niemand, ook de docenten zelf niet, hebben werk gemaakt van hun status. Omdat hun verdiensten niet meegroeiden met die van het bedrijfsleven, kalfde het imago af. Misschien kan Pleij duizenden docenten inspireren; ik probeerde het bij een handjevol bloglezers.