Columns

Stop met #esf!

 

Alwin van der Blom is student aan de HU, lid van de FMR bij de faculteit Educatie en lid van de CMR. Voor Trajectum blogt hij op persoonlijke titel. Ditmaal: over de greep van de media, moederdag, Ruben en Julian en, alsjeblieft, iets minder #esf. 

Voordat vorige week dinsdagavond de halve finales van het Eurovisiesongfestival begonnen, was het nummer ‘Birds’ geen verrassing meer. Honderden keren heb ik al gehoord dat vogels van het dak en uit de lucht donderstralen. De schuldige: verschillende radiozenders. Ja, ik was naïef om te denken dat de media het daarbij zouden laten. Een Vandaag besteedde er aandacht aan, het Jeugdjournaal kon het ook niet laten. Denk je de hype te ontvluchten door naar Pauw en Witteman te kijken… weer Anouk! Op Twitter werd er hevig getweet, de hashtag was #esf. Nederland was door naar de finale en iedereen moest het weten! Vrijdagavond op de Wereld Draait Door: Anouk. Ja, onze inzending is echt de beste van alle inzendingen. De rest is flut. Zaterdagavond: Anouk staat op de negende plek! En wat is Nederland trots. Even ter vergelijking: als Nederland op het EK of WK op de negende plek eindigt, zullen wij echt niet juichen van plezier. Denemarken had trouwens terecht gewonnen. Maar over smaak valt niet te twisten.

Net voor Moederdag besloot de door ons geliefde minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Nederlandse vrouw meer onafhankelijkheid te wensen. De media doken er op af. Het Reformatorisch Dagblad had gelijk een mening klaar liggen. De betreffende Emancipatienota zou betuttelend zijn en lieve Jet zou volgens het RD het zelfbeschikkingsrecht aantasten. Huisvrouw zijn is – en ik citeer – een ‘geweldige en veelomvattende taak’. Onze maatschappij zou de huisvrouw straffen voor deze welbewuste keuze. Een hooggekwalificeerde functie zou niet te combineren zijn met het gezinsleven. De huisvrouw zou zelfs een toelage moeten krijgen.
Wat een doldwaze en onzinnige gedachtestroom! In het hele artikel staat niets over lesbische koppels en huismannen die thuisblijven. Het hele artikel riekt naar een belachelijk gedateerde stereotypering van de vrouw. Mannen kunnen bijvoorbeeld ook koken (en als ik kijk naar de restaurants met
drie Michelin-sterren: zelfs beter dan vrouwen). Jet heeft gelijk: voor de afhankelijke vrouw zou het goed zijn om de weg in te slaan naar meer onafhankelijkheid. Zoals een modern gezin betaamt!

De media hebben een steeds grotere grip op de samenleving. Ze kunnen een bewindspersoon maken of breken, muziek de hemel in prijzen of het in het diepste dal gooien. De Nederlander absorbeert de informatie als een spons en neemt meningen over zonder zelf na te denken.

Zou je zeggen.

Toch heb ik nog hoop. Burgerzoekers beginnen initiatieven om naar Ruben en Julian te zoeken, de media die er volop aandacht aan schenken en daarmee meer Nederlanders weten te inspireren. Journalisten die zich wanen in een oorlogsgebied en het leven niet zeker zijn. Achtergrondartikelen die verder gaan dan het Spitsberichtje van tien zinnen. De waarheid achterhalen is soms een ondergewaardeerde puzzeltocht van maanden of langer. Hulde voor deze mannen en vrouwen, want dat hebben ze verdiend!

Maar alsjeblieft, volgend jaar iets minder #esf?