Columns

Verslaafd aan macht

Vrijheidsstrijders met ideële doelen raken soms de weg kwijt. Bekende voorbeelden zijn Fidel Castro en Mugabe. Je ziet wat groeiende invloed en steeds meer macht met een mens kunnen doen. Historici kunnen vast nog een blik opentrekken van dit soort figuren met bijbehorende verhalen. Ondanks een oppositie, die ‘vakkundig’ de mond wordt gesnoerd, hebben ze nog altijd een flinke aanhang.

Kennis is macht. Dit wordt tegen leerlingen en studenten gezegd om hen te motiveren zich zoveel mogelijk nuttige informatie eigen te maken. Maar wat is nuttig? Je kan er een quiz mee winnen. En wat betekent kennis van miljoenen telefoongesprekken? Is dit niet een teken van honger naar macht? Thomas Drake, ex-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zegt in NRC van 26 oktober dat het een verslaving is en dat de macht van inlichtingendiensten groeit.

Drake werd ontslagen omdat hij lekte naar de pers en werd veroordeeld tot een taakstraf met een proeftijd. Edward Snowden durfde het niet op een proces in Amerika aan te laten komen en zit nu een jaartje in ballingschap in Moskou, maar hij heeft heel wat losgewoeld. Hoe open en eerlijk zijn de Amerikanen echt? En hebben wij op onze school ook niet iets dergelijks meegemaakt? Wie helpt mijn geheugen opfrissen?