In het Bungehuis werden dinsdagochtend 46 mensen gearresteerd, op straat is later nog één persoon opgepakt. 44 mensen hebben de nacht in de cel doorgebracht omdat ze zich niet willen legitimeren, drie mensen deden dat wel en mochten naar huis.
Dinsdag kwam er een einde aan de bezetting van het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam. Studenten en docenten eisten meer democratie en meer transparantie, maar gesprekken tussen de actievoerders en het college van bestuur leverden niets op. Om half tien gisterochtend begon de politie met de ontruiming van het gebouw.
Alle arrestanten hangt een maximale gevangenisstraf van drie maanden boven het hoofd, of een geldboete van 4050 euro.
'Vreselijk dat het zo ver gekomen is'
De Universiteit van Amsterdam zegt er veel aan te hebben gedaan om de Bungehuisbezetters tegemoet te komen. Maar toen overleg na meerdere pogingen opnieuw op niets uitliep, zou ontruiming de enige oplossing zijn.
Het college van bestuur heeft de afgelopen dagen 'uitvoerig' onderhandeld met de actievoerders die het Bungehuis elf dagen lang bezet hielden. Uiteindelijk lag er gisteren een conceptakkoord, zei collegevoorzitter Louise Gunning zojuist tijdens een persconferentie. Dat akkoord zou zijn afgewezen door een deel van de bezetters in het Bungehuis. 'Daardoor was er geen andere optie meer dan ontruiming.'
Zinnige kritiek
De kritiek van de studenten op de universiteit is volgens het bestuur zeker niet onzinnig, benadrukte Gunning. Het bestuur wilde daarom graag praten, maar niet terwijl het Bungehuis bezet bleef. 'Hier werken en studeren mensen. Daarom moet het Bungehuis voor hen toegankelijk blijven.' Vanwege de patstelling besloot het bestuur uiteindelijk naar de rechter te stappen.
De gevraagde dwangsom van honderdduizend euro voor elke dag dat de bezetting zou voortduren, was volgens haar standaard, maar wekte een verkeerde indruk. 'Dat had echt anders gemoeten', erkende ze. De dwangsom wekte veel irritatie bij UvA-medewerkers. De rechtbank verlaagde de dwangsom naar duizend euro per dag.