Columns

Büsra deed de ontdekking van het jaar

Foto: Kees Rutten

Elke vrouw (of elk mens) met baarmoeder heeft er mee te maken: the bloody days. Bij sommigen gaan deze gepaard met extreem veel pijn en bloed. Alhoewel dit onderwerp steeds bespreekbaarder is, rust er nog steeds een taboe op. Want tot op heden zijn er mensen die niet accepteren dat ons lichaam voor een paar dagen de tempel van de rode zee is. Ze vinden het vies, doen er geheimzinnig over of praten er het liefst niet over. 

Vrienden moeten het elke maand weer van me aanhoren: mijn enthousiasme over de menstruatiecup. Elke keer weer voelt het als een ontdekking. Het is een duurzame manier om je menstruatiebloed op te vangen. De menstruatiecup is letterlijk een klein silicone kopje dat je inbrengt als je ongesteld bent. Je mag hem maar liefst 12 uur (wow) inhouden. Wat betekent dat je maar twee keer hoeft te verschonen en er daarna geen omkijken meer naar hebt. Sporten wordt makkelijker, slapen ook en je hoeft de stad niet af te speuren om een toilet te vinden als je een dag op stap bent.

Toen ik dit had ontdekt, inmiddels ruim een jaar geleden, wilde ik het gelijk met de hele wereld delen. Want waarom in hemelsnaam had niemand me dit eerder laten zien? It literally changed my life! En ja, een heleboel mensen weten al van het bestaan af. Maar ook een heleboel ook niet! Mensen die bang zijn het te gebruiken of het uit te proberen. Zo heb ik al een paar mensen overtuigd en zijn dat nu trouwe cup-gebruikers. 

Het is milieuvriendelijk, zowel voor de natuur als voor je portemonnee en superhandig voor mensen die veel bloed verliezen. Het is wel even oefenen, want je moet er een paar origamitrucjes voor onder de knie hebben. Zodra dat lukt breng je het opgevouwen stukje silicone hups naar binnen, waarna hij zichzelf ontpopt en vacuüm zuigt. Als hij vol zit hoef je hem er alleen maar uit te trekken (pas op voor de plop, don’t hurt yourself) en te legen in de wc, spoelen, opvouwen, weer inbrengen en klaar. In het begin bestaat de kans dat je badkamer transformeert in een crime scene, maar na een paar keer kom je er zonder kleerscheuren van af. 

Na dit reclamepraatje wil ik het kort hebben over de periode zelf. Lieve mensen met een baarmoeder – of mensen zonder, die mensen kennen mét – , doe er niet zo raar over. Praat er lekker over en steun elkaar vooral. Het is niet raar, het overkomt ons allemaal en het maakt het er niet makkelijker op om te doen alsof dit niet bestaat.