Columns

Büsra vraagt zich af hoe de toekomst eruit zal zien na MeToo

Foto: Kees Rutten

Mijn eerste week in Århus zit erop. Het komend halfjaar zal ik vanuit mijn kleine studentenwoning in Denemarken mijn columns schrijven.

Ik kwam vorige week maandagavond aan en zou door twee studentenmentoren naar the dorms worden gebracht. Ik moest nog even op ze wachten, samen met Alenka uit Tsjechië.

We zaten op de trap, net voor de ingang van het treinstation. Wij waren gezellig aan het kletsen tot er een ietwat onverzorgde man naar ons toe kwam. Hij zei dat we binnen konden gaan zitten als we het koud hadden. Een aardige meneer dus, die ons vrij random een goedbedoelde tip gaf. Toen hij weg was, zei Alenka dat ze het bijzonder vond hoe kalm en vriendelijk ik was gebleven. Ze vertelde dat zij erg op haar hoede was geweest en dat als dit in Tsjechië was gebeurd, ze zich absoluut niet veilig zou hebben gevoeld. 

In de afgelopen paar dagen heb ik allerlei verschillende mensen leren kennen. We hebben het meerdere keren gehad over dat dames zich niet altijd veilig voelen op straat. De een durft als het donker is niet alleen terug naar huis. En elke avond als we afscheid nemen zegt er wel iemand: ‘Vergeet niet te appen als je veilig thuis bent.’

Deze dingen, in combinatie met de verschrikkelijke verhalen van slachtoffers bij The Voice, hebben me aan het denken gezet. Iedereen kent ongetwijfeld iemand die is lastiggevallen op straat, ongevraagd is aangeraakt of waarbij grenzen nog verder zijn overschreden. Ik kan er gewoon niet met mijn hoofd bij dat het bijna normaal is dat een vrouw zich niet veilig voelt. En dat als ons iets overkomt het onze schuld zou zijn. Like: what the actual fuck? 

Het heeft nul te maken met wat je aan hebt en waar je op welk tijdstip bent. Het heeft alleen maar te maken met bepaalde mannen die hun poten niet thuis kunnen houden. En allerlei argumenten die het tegendeel proberen te beweren maken me enorm kwaad.

Ik ben benieuwd. Naar wanneer mijn vriendinnen alleen over straat zullen durven in het donker. Wanneer ik ze niet meer zal vragen om een appje als ze veilig thuis zijn. Naar wanneer mijn zusje niet meer per se iemand aan de lijn zal moeten hebben als ze die enge straat passeert vlak bij haar thuis. Naar wanneer mijn moeder niet meer bezorgd zal zijn over mij.