Columns

Büsra zwichtte twee weken geleden voor BeReal

Foto: Kees Rutten

Büsra Kondakçi studeert Journalistiek aan de HU en schrijft soms een column voor Trajectum.

Volgens mijn research (lees zoekopdracht in Google) bestaat BeReal al sinds 2020, maar is de app vanaf het begin van dit jaar pas echt groot. Ik ontdekte de hype pas in juni, op een festival in Denemarken. Nick Cave was nog niet eens on stage en tientallen mensen maakten op hetzelfde moment een foto. Toen ik een vriendin vroeg wat het was, voelde het even alsof ik iets had gemist.

Een social media-app waarbij je dus ‘real’ moet zijn: je krijgt een melding en dan moet je binnen twee minuten een foto maken met zowel de voor – als achtercamera van je telefoon. Ik was niet gelijk enthousiast, maar heb er inmiddels aan toegegeven. Ook voor mij is het time to be real.

Steeds meer mensen zag ik BeReals (noem je dat zo?) maken. Soms hele leuke momenten om te delen. Maar ik heb ze in de twee weken dat ik het heb ook moeten maken op momenten dat ik er helemaal geen zin in had. Iemand deelde een horrorverhaal van haar eerste BeReal. Ze zat op de wc en wist niet dat de achter camera gelijk ook een foto maakte. Dit voorbeeld heeft vast geen verdere uitleg nodig. En ik hoorde ook iemand zeggen: ‘Ik doe de hele dag al leuke dingen en heb nog steeds geen melding gehad.’ 

Ik hoop niet dat ik in zo’n fase terecht zal komen. Maar ik betrap mezelf erop dat ik het ook minder leuk vind om een bankhang-foto te plaatsen dan een foto op een leuk evenement. Het blijft een rare app. Je kunt je BeReal dus makkelijk faken, oftewel niet posten binnen die twee minuten als je een melding hebt ontvangen. In de app is dan zichtbaar hoeveel minuten of uren je ’te laat’ bent. Ik heb meerdere mensen uren later een foto zien plaatsen. Ja, dat kan als je niet de hele dag op je telefoon zit. Ik heb dat soort dagen ook. Maar het hele idee van ‘real-zijn’ gaat dan verloren, toch?

Inmiddels ben ik dertien BeReal-momenten verder. Het is fijn dat ik vaker op random momenten contact heb met vrienden die ik helemaal niet vaak spreek. Want met zo’n random foto blijf je toch een beetje up-to-date. Maar ik heb ook al momenten gehad waarop ik me afvroeg waarom ik hieraan ben begonnen.

Zoek er geen diepere betekenis achter. Stiekem is het gewoon leuk. Nog een ander platform waar we ongegeneerd onze eigen main characters zijn.