In de voormalige Toren van Babel aan de Oudenoord wordt net de lunch geserveerd. Een grote groep stagiaires en een handjevol medewerkers zijn al maanden bezig met de voorbereidingen van het Impakt festival. Een jaarlijks terugkerend Utrechts audiovisueel festival vol muziek, video en internet.
Tussen de rinkelende telefoons door beantwoordt Bregje Das enkele vragen. De derdejaars cultureel maatschappelijke vorming loopt twintig weken stage bij Impakt en doet de tak ‘hospitality’. Ze verzorgt de uitnodigingen, afwikkeling en het verblijf van gasten, kunstenaars en muzikanten. ‘Zorgen dat ze opgehaald worden van het vliegveld, een hotelkamer boeken. Eigenlijk van alles,’ licht ze toe. En waarom Impakt? ‘Ik zag een advertentie staan en mocht komen.’ Het audiovisuele is niet speciaal haar ding. ‘Maar wel leuk om de hele opbouw van zo’n festival mee te maken. Het is nu erg druk. Soms lastig omdat we met zoveel nieuwe stagiaires zijn. We moeten alles zelf en opnieuw uitvinden.’
Bregje gaat ondertussen verder met boterham met pindakaas. De conceptbrochure voor het festival is net binnen. Wat staat er allemaal op het programma? Veel. Adventures in sound and image meldt de voorflap. En een bomvol programma vult de rest van de brochure. Zo kun je in Tivoli de Helling naar muziek luisteren en beelden zien van onder andere Speedy J, Fuckhead, VJ Neef en Carsten Nicolai. In het Centraal Museum vind je twee tentoonstellingen. Daarnaast kun je in datzelfde gebouw en het Louis Hartlooper Complex korte film-en videoprogramma’s bekijken uit alle hoeken van de wereld. Daarnaast nog debatten en presentaties van bijzondere internetprojecten die zich tussen kunst en wetenschap bewegen. En wat beweegt die kunstenaars in de verschillende onderdelen? De een doet ‘onderzoek naar fundamentele waarden en probeert daarbij voorbij te gaan aan clichébeelden van imperialisme en terrorisme’(Value Friction). De ander stelt ‘de directheid en het waarheidsgehalte van het beeld ter discussie’( Miriam Backstrom).
‘Impakt samenvatten? Tja, lastig’, reageert HKU-studente Danielle Boelling. De eerstejaars kunst en economie zit sinds november twee dagen per week op de publiciteitsafdeling. Ze doet een poging maar een echte samenvatting wordt het niet: ‘Een festival voor de liefhebbers. Films geselecteerd uit de hele wereld. Twee tentoonstellingen. Online internetkunst. Onontdekte artiesten en workshops… Het is echt een mix en met geen ander festival te vergelijken.’
Ze schrok wel even toen ze op deze afdeling werd geplaatst. ‘Oh god oh nee! Ik kan het niet ben nog maar eerstejaars! Maar ik heb het al doende geleerd. Van planningen voor het drukwerk tot het opstellen van de begroting. Ik werd soms in het diepe gegooid maar ik heb zo wel het meeste geleerd.’ Ze hoeft nog maar een paar dagen te werken. De informatieboekjes verspreiden, ’s avonds tijdens het festival het programma voor de volgende dag op de mail zetten en de catering verzorgen . Nog wel tijd om iets van het festival mee te krijgen? ‘Oh jazeker. Ik wil sowieso naar de tentoonstellingen in het Centraal Museum en ook het filmprogramma Value Friction zien.’ En als een volleerde publiciteitsmedewerkster besluit ze haar verhaal: ‘Iedereen moet gewoon komen kijken!’
Femke Bakkeren
Niet te missen
29 maart, de openingsavond. Vanaf 19.00 uur in het Centraal Museum een kort filmprogramma en de opening van de tentoonstellingen. Vervolgens Xerrox, een nieuwe performance van Carsten Nicolai in Tivoli De Helling en aansluitend Speedy J.
Meer!
De stichting Impakt doet meer dan alleen het festival. Je vond en vindt haar in Utrecht het hele jaar door. Bbq- en cocktailavonden in de buitenlucht inclusief filmpjes op groot scherm, speciale thema-filmavonden in ‘t Hoogt. Op maat gemaakte workshops en bijeenkomsten in de Kikker en Moira om maar iets te noemen.
Voor 9 april zit alweer een event in de koker, dan kun je vanaf 19.00 uur naar filmtheater ‘Hoogt voor de thema-avond Destricted, een verzameling van zeven korte films die kunst en seks samenbrengen.