De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept HU-medewerkers op om 11 maart mee te doen aan de estafettestaking tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Het college van bestuur doet dit keer niet mee.
Op een aantal universiteiten is al zeker dat medewerkers meedoen aan de estafettestaking, waarbij ze beurtelings het werk een dag neerleggen. De AOb riep vorige week ook HU-medewerkers op om hieraan mee te doen op 11 maart, tegelijk met de Universiteit Utrecht.
Het college van bestuur kiest er dit keer voor om zelf niet mee te doen aan de staking, In plaats daarvan vertrouwt de HU op Vereniging Hogescholen om de belangen van hogescholen te vertegenwoordigen. Bij eerdere demonstraties was het cvb wel aanwezig.
Op 6 februari zei de woordvoerder van de HU desgevraagd nog dat deelname aan de estafettestaking ‘niet aan de orde is gekomen binnen het college van bestuur.’
Spelregels
Nu schrijft ze op EENHU dat de zorgen over de geplande bezuinigingen blijven, bijvoorbeeld over het effect ervan op de instroom van internationale studenten. Ze hebben dan ook ‘begrip voor studenten en medewerkers die zich willen uitspreken om de bezuinigingen tegen te houden.’
Voor wie zich wil aansluiten bij de actie op 11 maart, heeft de HU wel een paar ‘spelregels’. Er komt geen onderwijsvrije middag, omdat dit de werkdruk zou verhogen. Docenten die willen demonstreren, moeten dit overleggen met hun studenten, en geplande toetsen gaan gewoon door.
LSVb: ook steun van hogescholen
De acties zijn opgezet door FNV, de Algemene Onderwijsbond, CNV, WOinActie en de Landelijke Studentenvakbond. Zij wijzen op de 1,2 miljard euro, die dit kabinet wil bezuinigingen op het hoger onderwijs, ook al werd er al 750 miljoen euro teruggedraaid en is de langstudeerboete van tafel.
Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), liet aan RTL Nieuws weten dat ook hogescholen de protesten steunen. Aan Trajectum zegt hij dat de LSVb geen contact heeft met HU hierover.
‘De bezuinigingen die nog op de agenda staan, treffen universiteiten harder dan hogescholen,’ zegt Karbache. ‘Zeker nu de langstudeerboete is geschrapt, voelen hogescholen minder urgentie om zich bij de stakingen en protesten aan te sluiten.’