Columns

De eerste week in mei

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: (onder andere) over jarig zijn, bevrijding, Macron en het hoger onderwijs.  

Het is zondagavond 7 mei als ik dit typ. Feyenoord is (nog) geen kampioen geworden. Misschien volgende week alsnog. Toch leuk dat het tot op de laatste speeldag spannend is, wie bovenaan de eredivisie gaat eindigen. En om acht uur werd er afgeteld op de Franse televisie. Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. En ex-collega Nerko Hadziarapovic en ik zijn vandaag jarig.

Het is altijd leuk als je wat krijgt, op een verjaardag is dat vaak meer dan één ding. Dit keer weer een aantal boeken, dat bij het stapeltje ‘nog te lezen’ komt. Eén ervan heb ik wel meteen gelezen en bekeken: Niet doen opa van Peter van Straaten. Dat betekende glimlachen en hardop lachen. Een voorbeeld dat afgelopen week had kunnen gebeuren: opa zegt tegen zijn kleinzoontje, die met grote ogen vanuit zijn bed naar hem kijkt: ‘En toen waren die moffen eindelijk opgesodemieterd.’

Er is altijd veel te herdenken en te vieren in de eerste week van mei. Te beginnen met de dag van de arbeid, die bij ons halfslachtig wordt gevierd terwijl 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag is. Daarom komen er dan zoveel Duitse toeristen naar ons land. Dat is pas van de laatste decennia, want direct na de Tweede Wereldoorlog durfden ze nog niet echt. Op 4 mei herdenken wij onze gevallenen uit die oorlog, maar ook … – en daar is dan elk jaar weer een heftige discussie over.

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen de Duitse overgave getekend en sinds dat jaar vieren we op die dag onze bevrijding. Maar lang niet iedereen kan dit vieren, omdat velen moeten werken. Bijna alle landen hebben een nationale Bevrijdingsdag, of dag van de onafhankelijkheid, waarop iedereen vrij is. Wij dus niet, omdat het moeilijk is te regelen met de werkgevers. Want wie moet die extra vrije dag betalen?

Studeren wordt duurder. Helemaal in Engeland. Volgens Simon Marginson op de website van University World News (07-05-17), zorgt Brexit ervoor dat het aantal EU-studenten op Engelse universiteiten met 30 tot 40% zal dalen.

Ook de winst van Macron in Frankrijk zal invloed hebben op het hoger en universitair onderwijs in Frankrijk. Hij pleit voor meer autonomie voor universiteiten en meer Europese samenwerking. Dit sluit goed aan bij een opiniestuk in Trouw (05-05-17) van Allert de Geus die rond de eeuwwisseling kort directeur was van het Instituut Marketing & Commerce. Hij wil meer ruimte, tijd en verantwoordelijkheid voor de leerkracht. Een mooie weeksluiting.