Wat bezielt deze nieuwe docent?

‘De gevangenisbegeleiders van mijn broertje werden mijn collega’s’

Foto: Kees Rutten

Renée Burger studeert Journalistiek aan de HU en bevraagt elke twee weken voor Trajectum een nieuwe docent.

Nahib Hamidi (27) is het één na oudste kind uit een gezin van zeven en vluchtte op zijn achtste uit Afghanistan naar Europa. Hij kan zichzelf nu alumnus én docent Social Work aan de HU noemen.

Waarom Social Work?
‘Tijdens mijn middelbareschooltijd had ik er nog nooit van gehoord. Eigenlijk wist ik ook niet eens zo goed wat het hbo was. Ik was vooral bezig met de korte termijn. Uiteindelijk ging ik eerst de mbo-opleiding Sport en Bewegen doen. Daar kwam mijn stagebegeleider in het laatste jaar naar me toe en zei dat hij Social Work bij me vond passen. Ik raakte nieuwsgierig en ging op zijn advies toen naar de opleiding kijken.’ 

Van kleins af aan wilde ik mensen altijd al helpen. Dat komt uit mijn tijd uit Afghanistan. Toen wij daar nog woonden, waren we boeren. We hadden steeds nieuwe gezichten over de vloer, omdat we mensen opvingen die het slecht hadden. Door het goede netwerk dat mijn familie had, konden we hen perspectief bieden. Op het moment dat alles beter voor ze was geregeld, gingen ze uit ons huis.

Na mijn mbo nam ik een tussenjaar om te sparen voor een vervolgopleiding. Daarna begon ik aan de HU en ik heb vijf jaar over mijn opleiding gedaan. In mijn derde jaar van de opleiding begon ik te werken in een jeugdgevangenis.’

Hoe kwam je daar terecht?
‘Door mijn broertje, hij heeft daar vastgezeten. Op het moment dat hij eruit mocht, begon ik daar te werken. De mensen die hem begeleidden werden op dat moment opeens mijn collega’s. Dat was in het begin wel een beetje gek.’

Hoe werd je docent Social Work aan de HU?
‘Via LinkedIn kreeg ik een berichtje van mijn oude docent van mijn minor Sport en Samenleving. In dat berichtje stond: “Hè Nahib, is docent zijn niks voor jou? Je bouwt nu veel kennis op in die jeugdinrichting en ik zie wel een toekomst voor jou in het docentschap.” Daardoor ging ik kijken naar de vacature. Kennis overdragen en nieuwe dingen leren heb ik altijd al leuk gevonden. Ik dacht: Laat ik het proberen. Afgelopen februari begon ik hier.

Naast mijn docentschap en leerteambegeleider heb ik mijn eigen onderneming, waarin ik samen met mijn broertje gastcolleges over jeugdcriminaliteit en jeugdgevangenissen geef. Daarin vertellen we allebei hoe we zijn gevangenschap hebben beleefd.’

Wat zou je de studenten van social work nog willen meegeven?
‘Zie je opleiding als een training voor jezelf en probeer zoveel mogelijk uitdagingen te zoeken, want tijdens je studie kan veel. Fouten maken is niet erg, daar leer je juist van. Als je jezelf nu niet genoeg uitdaagt, is de shock groot, straks in de praktijk. Zorg ervoor dat dat niet gebeurt.’