Nieuws

De stilte is verleden tijd in de Science Cafés: ‘Dit voelt als vanouds’

Lisa de Vries: Het proeflokaal was weer vanouds gezellig.

Het stof is van de bar geveegd en de biertjes staan koud: de Science Cafés op de Uithof zijn sinds vorige week weer geopend. De tijd van verlaten cafés is (voorlopig) voorbij.

In Het Proeflokaal is het gezellig op de maandagmiddag. Zo’n twintig studenten en docenten zitten kletsend of werkend verspreid aan tafeltjes. Een student koopt een panini, ‘want Broodje Ben is dicht’, een ander bestelt ice tea. In de hoek zit een groepje voor hun ‘eindejaarsborrel’.

Blijven zitten op 53 stoelen

‘Heel fijn dat we weer open mogen’, zegt studente Tanja, secretaris en oud-voorzitter van Het Proeflokaal. ‘Dit is een ontmoetingsplek.’ Dat bevestigt Chiel, voorzitter van de OSHU. ‘Het voelt als een tweede thuis. Ik heb hier zoveel mensen leren kennen.’ En de tijd vliegt, in het café: ‘op het ene moment is het nog middag, en dan is het ineens 21:00.’

Er mogen maximaal 53 gasten in het café komen, precies het aantal beschikbare stoelen. Je mag niet staand borrelen en bij verplaatsing is een mondkapje verplicht. Het café schenkt zoals altijd vanaf 16:00 alcohol. Een QR-code is niet nodig omdat de cafés onderdeel zijn van de Hogeschool.

‘Als vanouds’

Vóór de kerstvakantie was Het Proeflokaal tot 17:00 geopend. Dáárvoor was het een tijdje 18:00 of 20:00. Tanja: ‘Fijn dat we nu tot 21:00 open mogen. In de tijd dat we om 17:00 dicht moesten, stond er het laatste uur vaak een rij voor de bar.’ Ondanks de coronamaatregelen voelt het door de gezelligheid weer als vanouds. ‘Dat is ook het thema van het lustrumjaar. We hopen dat alles dit jaar weer wordt als vroeger.’