Interview

Deze oud-student wil Spanje aan de zonne-energie krijgen, en dat gaat met vallen en opstaan

Na het afronden van zijn studie Werktuigbouwkunde trok Wouter Draijer naar Barcelona. Daar startte hij een master én begon er zijn eigen bedrijf. ‘Wat me direct opviel in Spanje: waar zijn de zonnepanelen?’ En dus schreef hij een businessplan, dat hij meerdere keren moest herschrijven, en werkt nu met een klein team aan zijn duurzame missie: Spanje aan de zonne-energie krijgen.

Deze zomer kreeg de redactie van Trajectum een enthousiast berichtje uit Barcelona. Wouter Draijer (26), oud-student Werktuigbouwkunde, mailde ons: ‘Wellicht een cool idee voor een artikel: Utrechtse student versnelt Spaanse energietransitie?’ Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld. Een paar weken later verschijnt Wouter met een grote glimlach op het scherm. Via MS Teams spreken we een uur lang over zijn studie aan Hogeschool Utrecht, zijn duurzame ambities en de belangrijke lessen die hij opgedaan heeft, en graag deelt.

Van boomhut tot boot

‘Zie je wel wat er op de afbeelding achter mij staat?’ vraagt Wouter me, terwijl hij wijst op de poster in zijn kantoor in Barcelona. ‘De Dom! Ik heb in Utrecht gestudeerd en kom er nog altijd graag. Ja, dat is echt mijn stad.’ Toch is hij voorlopig nog niet van plan om terug te keren, blijkt wel uit de toekomstplannen die hij heeft: ‘Binnen drie jaar willen we vierduizend Spaanse huishoudens van zonnepanelen hebben voorzien.’

Terug naar het begin van deze onderneming. In 2012 schrijft Wouter zich in voor Werktuigbouwkunde aan de HU. Een logische keuze: ‘Ik was als kind altijd al aan het bouwen, van boomhutten tot boten in de tuin. Mijn eerste werkstuk op de basisschool ging over uitvindingen die het leven van mensen makkelijker maken. Dat werkstuk heb ik altijd bewaard, want het is nog steeds mijn motivatie.’

‘Zonnepanelen voor iedereen’

Pas tijdens de tweede helft van zijn studie krijgt Wouter de smaak echt te pakken, als hij in aanraking komt met ondernemerschap en duurzame energie. ‘Dat vond ik echt te gek: dat je energie uit water, wind en zon kunt halen, en welke techniek je daarvoor nodig hebt. Toen wist ik: ik wil niet als ingenieur achter de tekentafel zitten, maar hier iets mee doen. Ik wil ondernemen.’

Na zijn bachelor in Utrecht en nog een master in Rotterdam vertrekt Wouter naar Barcelona, voor een tweede master. Zijn eerste indruk? Waarom heeft niemand hier zonnepanelen? ‘Lang was het in Spanje financieel onhaalbaar en zelfs illegaal om zonnepanelen op je dak te leggen. De wetgeving is inmiddels veranderd, maar toch waagden weinig mensen zich eraan.’ Zo werkt hij naast zijn master aan een businessplan, dat een jaar geleden uitmondt in een bedrijfje: Solarmente. ‘Ons doel: zonnepanelen voor iedereen.’

‘Je gooit je businessplan overhoop en gaat door’

Het afgelopen jaar ging met vallen en opstaan, vertelt de ondernemer. ‘We hebben ons businessplan al zo vaak herschreven en aangepast.’ Dit voorjaar werd Solarmente ook hard geraakt door de coronacrisis. ‘We hadden veel evenementen gepland staan, waarbij we potentiële klanten konden bereiken. Die gingen allemaal niet door. Toen zag ik het bijna niet meer zitten. Maar wat doe je dan? Je gooit je businessplan weer overhoop en gaat door. Nu trekt de markt weer aan, gelukkig.’

Wouter en collega op het dak bij een van de eerste klanten

Lachend herinnert Wouter zich nog de eerste klant. ‘Die zou in december 2019 tekenen. Ik was zó zenuwachtig. Ik had alle papieren meegenomen en in de auto gelegd, en ging nog even mijn pak aantrekken. Toen ik terugkwam, werd de auto voor mijn ogen weggesleept. Ik heb gehuild en gesmeekt, maar dat mocht niet baten. Hierdoor kwamen we zonder papieren en te laat bij de klant aan, die gelukkig nog steeds met ons in zee wilde. Nu kan ik erom lachen, maar toen was het verschrikkelijk.’

Wees brutaal

Inmiddels bestaat Wouters team uit vijf man en hij hoopt, na een nieuwe financiering, meer mensen aan te kunnen nemen. Zijn ambities liegen er niet om: ‘Ik wil een van de grootste spelers van Spanje worden.’ Ook op persoonlijk gebied heeft de 26-jarige ondernemer een doel voor ogen. ‘Inspireren en motiveren, dat wil ik.’ Of hij meteen een goed advies heeft voor huidige studenten? Zeker: ‘Zoek op Linkedin mensen uit hetzelfde werkgebied en stuur hun gewoon een berichtje: mag ik vijf minuten van je tijd? Wees brutaal en vraag alles wat je wil weten, dat helpt je alleen maar verder.’

Op de vraag of hij ook benaderd mag worden, antwoordt hij lachend: ‘Absoluut, ik vind het alleen maar leuk om te vertellen hoe ik hier ben gekomen. Dus kom maar op!’

Ook interessant:
Vanaf nu voor iedereen beschikbaar: het jubileumboek van de HU