Achtergrond

Data die je als student in je agenda moet hebben staan

Foto: Kees Rutten

Nee, het is geen hogere wiskunde: als je gaat studeren (mbo, hbo of wo), moet je je gewoon aan enkele deadlines houden. Daarnaast zijn er ook nog eens veel evenementen. Daarom: een overzicht met data die je zeker niet moet vergeten tijdens je opleiding.

Hogeschool Utrecht heeft voor toekomstige studenten open dagen en proefstudeerdagen. Dat proefstuderen kun je vanaf oktober. 

Wanneer dit precies plaatsvindt, verschilt per opleiding. De data staan nog niet online, maar zijn normaal te vinden op de pagina over meeloopdagen van de Hogeschool Utrecht. Als student kun je jezelf ook aanmelden om mee te helpen tijdens open dagen en meeloopdagen in ruil voor een vergoeding. 

Open dagen en proefstudeerdagen

Deze oproepjes vind je bij Connecting factory van de Hogeschool Utrecht, zij sturen e-mails rond met vacatures. Data van aankomende open dagen: 11 november 2023, 25 november 2023 (alleen voor opleidingen met een numerus fixus), 16 maart 2024, 6 april 2024.

Aanmelden voor cursussen, specialisaties en minors

Het aanmelden (én afmelden!) voor cursussen en toetsen doe je via Osiris. In het derde en vierde jaar van je opleiding mag je deels zelf bepalen hoe je jaar verloopt en heb je grote keuzes uit minors.

Voor een minor en specialisatie geldt niet zoals in het eerste en tweede jaar dat je je een korte tijd van tevoren in kan schrijven voor cursussen als je al aan een klas gekoppeld bent. Voor je minor en specialisatie moet je je van tevoren inschrijven, zelfs al doe je deze halverwege dit jaar. Tussen de laatste week van april en de eerste week van mei heb je de tijd om je in te schrijven voor de specialisatie die jij wil doen.
Voor de minor die je wil volgen, moet je je inschrijven in maart. HU-studenten leggen in Osiris hun top 3 van HU-minoren vast. Eerder in maand maart heb je de minormarkt waar je jouw verschillende minor-opties kan bekijken.

Afmelden voor cursussen en toetsen

Het is belangrijk als je besluit een cursus of toets niet te gaan volgen dat je je afmeldt. Zo laat je de kans om de toets te maken niet vervallen. Heb je binnen een paar dagen je toets en wil je hem niet maken? Dan vervalt toch je kans. Afmelden moet minstens een aantal weken van tevoren via Osiris.

Studenten OV agenda, lekker gratis reizen

Als je gebruik kan maken van het studenten OV is het ook erg belangrijk om op te schrijven vanaf wanneer je wel of geen studenten OV meer hebt. Gebruik hiervoor de studentenOV agenda. Dit om te voorkomen dat je straks ergens vast staat zonder tegoed op je OV. Daarnaast kun je ook inplannen wanneer je eens met je vrienden een leuk landelijke tripje kan maken met het studentenOV.

1 oktober: Start inschrijving numerus fixusopleidingen

Als je aan je nieuwe vervolgopleiding begint. dan kun je je al vanaf 1 oktober via Studielink inschrijven voor numerus fixusopleidingen voor het studiejaar 2024/2025.

Het kan van jaar tot jaar verschillen wat een numerus fixusopleiding is. De beslissing daarover kan een onderwijsinstelling tot 1 december nemen, het kan dus nog veranderen. Op studiekeuze123 vind je een handig overzicht van opleidingen – hbo en wo – die onder numerus fixus vallen. Je vindt het overzicht vanaf 1 oktober op studiekeuze123.nl

Wees zeker niet te laat als je interesse hebt in een numerus fixusopleiding. Voor die opleidingen moet je je al aanmelden voor 15 januari. Dit is een harde deadline: als je te laat bent, val je sowieso buiten de boot.

Zet je opleiding tijdig stop en voorkom extra dokken

De 1 februari-regeling is voor studenten die ontdekken dat een opleiding niet bij hen past. Als je je studiefinanciering die hoort bij je opleiding (mbo 3, mbo 4, hbo of universiteit) uiterlijk op 1 februari stopzet, hoef je je basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen.

Nieuw dit jaar (vanaf 1 september 2023) is dat studenten die na een afgeronde mbo-opleiding naar het hbo zijn gegaan, zelfs tot 31 augustus hebben om hun opleiding stop te zetten en geld terug te krijgen. De rentedragende lening moet je wel terugbetalen.

15 april: rangnummer selectieprocedure 

Komen we weer terug bij de numerus fixusopleidingen. Mensen die een selectieprocedure hebben voor een numerus fixus-opleiding krijgen 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of je een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding. Als je niet direct wordt toegelaten, kan het zijn dat scholieren met een hoger nummer alsnog afvallen, waardoor jij stijgt in de rangorde. Studielink stuurt je een bericht als je in tweede instantie wordt toegelaten.

Ben je wél door de selectie gekomen? Dan moet je je aangeboden plaats binnen twee weken accepteren. Als je je voor een numerus fixus hebt ingeschreven – moet je dus altijd een plan B hebben. Of zelfs een plan C, mocht je niet in aanmerking komen voor je twee favoriete opleidingen

1 mei: eind deadline studiekeuze aanmelden

1 mei als deadline wordt vaak gepresenteerd als ‘heilige datum’/harde deadline, maar in de praktijk kun je bij veel opleidingen ook daarna nog terecht. Mocht je aan een vervolgopleiding willen beginnen, wees wel zeker op tijd met jezelf aanmelden!