Columns

Dit is waarom ik niet date

Marilène Vis. Foto: Kees Rutten

Marilène Vis (19) studeert Journalistiek aan de HU.

Mijn beste vriendin Renée is gek op ongemakkelijke situaties. Als andere mensen door de grond willen zakken van schaamte, staat zij te schudden van het lachen. En dus organiseerde ze een date-diner voor onze vriendengroep. Voor degenen die niet weten wat dat is: voor iedereen uit de groep (met uitzondering van de mensen in een relatie) wordt een blind date geregeld. Ook ik kon niet wachten om te observeren hoe mijn vrienden stuntelend tegenover hun date zouden zitten, maar was wel even vergeten dat ik er zelf ook aan moest geloven.

Sinds mijn relatie afgelopen november uitging, heb ik niet meer gedate. Ik houd niet van small talk en het kan met niet schelen hoe je hond heet of wat je lievelingskleur is. Maar ik wilde geen spelbreker zijn, en dus ging ik braaf mee in het plan. Bovendien lieten veel vrienden doorschemeren dat ze goede hoop hadden voor mijn date. Hij zou precies mijn type zijn en ik dat van hem. Mooi, dacht ik. Dan wordt het vast gezellig.

Mijn date kwam bijna een uur te laat binnen en aan zijn ogen zag ik meteen dat hij stoned was. Ik stelde me aan hem voor, maar hij keek me niet aan en hield mijn hand bijna tien seconden vast.

Toen we aan tafel gingen zitten, besloot ik toch mijn meest sociale kant tevoorschijn te toveren. Ik trok al mijn interviewskills uit de kast en stelde hem vragen over zijn opleiding, waar hij vandaan kwam en welke sport hij deed. Maar hij was zo ver heen dat er geen boe of ba uitkwam. Na een moeizaam gesprek van een uur moest hij  even naar het toilet. Godzijdank, dacht ik. Even een pauze.

De bathroom-break duurde lang. En na een half uur begonnen mensen me vragen te stellen over waar hij bleef. ‘Geen idee,’ antwoordde ik, maar ik was opgelucht dat ik niet langer door hoefde te gaan met dit eenzijdige interview. Ik had tenslotte vakantie.

Na nog een half uur realiseerden we ons dat hij er echt tussenuit geknepen was. Renée appte hem boos dat hij dit echt niet kon maken, en hij antwoordde dat het niet aan mij lag en hij me nog wel even zou bellen de volgende dag. Ik begon te lachen. De enige reden waarvoor ik zijn nummer zou willen is om hem een Tikkie te sturen.