Achtergrond

Doen of je kreupel bent om je kind te redden: wie doet dat nou?

Foto: Kees Rutten

Docent Hubert Schuit kijkt elk vrij ogenblik uit het raam om te controleren hoe het met ze gaat. Papa en mama scholekster wisselen elkaar af met broeden, op het dak van Padualaan 99. Nerveus kijken de vogels om zich heen. Het moeilijkste staat nog te gebeuren.

Met een mix van vertedering en bezorgdheid tuurt de docent Elektrotechniek naar beneden. Op ‘zijn dak’ zit voor het derde jaar op rij de zwart-witte vogel met zijn lange, knalrode snavel. Scholeksters worden bedreigd, maar komen steeds vaker naar de stad. Op het grind van hoge gebouwen zitten ze relatief veilig. Hun eieren lijken op de kiezelstenen en er zijn weinig roofdieren in de buurt.

Schichtig draait de vogel zijn kop heen en weer. Hij gaat nog eens verzitten. Over een paar dagen broeden komen zijn kuikens uit. Voorgaande jaren kwamen die genadeloos aan hun einde. Van het dak gevallen, in een regenpijp terecht gekomen, uitgedroogd of opgevreten door een buizerd.

Foto: Kees Rutten

Dit jaar zet Schuit een bakje water voor ze klaar en heeft hij de regenpijp afgesloten met gaas. Voor schaduw is ook gezorgd.

Voor wie het nog niet wist: De scholeksters kunnen veertig jaar worden. De ouders doen, wanneer een roofdier het nest nadert, alsof ze kreupel zijn. Daarmee lokken ze hem weg van hun kleintjes. Een kreupele, dikke vogel is immers een aantrekkelijker hapje dan een kuikentje. Twee jaar terug maakte werktuigbouwkundedocent Daan Haeyen een video van de pluizebollen:

De snavel van de scholekster slijt hard maar groeit weer aan. Hij verandert van vorm door het voedsel. Hij wordt puntiger als een scholekster in de zomer naar emelten en wormen prikt op het Wad. In de winter eten scholeksters schelpdieren als kokkels. Dan wordt de snavel stomper, omdat ze hem gebruiken als beitel.

Sinds ongeveer 1985 nemen de aantallen scholeksters sterk af. Het boerenland is te kaal om jongen in groot te brengen en overwinteraars vinden geen eten meer door overbevissing van de mosselbanken op de wadden en droogvallende platen in het Deltagebied. Een reden temeer om de HU-exemplaren te koesteren.

De scholekster stal het hart van Schuit en van ondergetekende. Heeft u zelf een exemplaar op het dak? Geen paniek. U vindt raad op www.scholeksterophetdak.nl.

Baby-scholekster. Foto: Pixabay