HU's catwalk

‘Met mijn nagellak wil ik tegendraads zijn’

Foto: Kees Rutten

Waarom draag je wat je draagt? In HU’s Catwalk vraagt Trajectum studenten het hemd van het lijf over hun stijl, kleding en het belang van uiterlijk. Deze keer betreedt Dave (23) de catwalk. Hij studeert Communicatie Multimedia Design en we spotten hem in de regen, in De Uithof. 

Foto: Kees Rutten

Wat draag je?
‘Een bruine broek van Volcom, gekocht bij Blue Tomato. Daarboven draag ik een blauw met witte rugbypolo. Ik draag witte schoenen van Converse, met een hoge zool. Daarin draag ik witte sokken met een print van Mickey Mouse met een doodshoofd. Die heb ik zelf getekend en bij de Utrechtse printstudio Kapitaal gedrukt. Dan nog mijn knaloranje jas. Ik vind het leuk om een felle jas te hebben en het is handig: iedereen herkent je aan je jas.’

Hoe omschrijf je jouw stijl?
‘Ik heb een skatersstijl, gemixt met modetrends. Mijn kleding zit chill en baggy. Ik probeer er een twist aan te geven door hedendaagse modetrens toe te voegen. Bijvoorbeeld mijn schoenen, dat zijn geen skatersschoenen. En ik blondeer mijn haar en lak mijn nagels. Ook zo’n twist.’

Heb je een voorbeeld? Een stijlicoon?
Pharrell Williams draagt toffe kleding. Hij is redelijk modieus en draagt veel groen, grijs en beige. Dat vind ik mooie kleuren.
Daarnaast volg ik Tyler, The Creator. Hij draagt veel extravagante dingen die niet bij mij passen, maar ik haal er wel inspiratie uit. Vooral de pastelkleuren die hij gebruikt vind ik inspirerend. Kledingstukken die vroeger populair waren, brengt hij terug. Spencers of zo’n oude Russische muts bijvoorbeeld.’

(Tekst loopt door onder de foto).

Ben je in je leven van stijl veranderd?
‘Ja. Anderhalf jaar geleden ging het uit met mijn toenmalige vriendin. Zij wilde dat ik mij casual “kakkerig” kleedde. Dat deed ik toen ook af en toe, maar ik vond het niet chill. Ik wilde geen passende, strakke kleding. Toen het uitging, ben ik meer mijn eigen stijl gaan ontwikkelen. Ik heb hem steeds meer verbreed en heb rare outfits uitgeprobeerd. Zo heb ik laatst een hele wijde geruite broek gekocht. De ene kant was geel, de andere kant blauw. Het was een soort pyjamabroek.
En ik begon meer te experimenteren met mijn haar. Ik heb het vaker geblondeerd en had het een tijdje roze. Vorig jaar heb ik het gemillimeterd. Dat was praktisch, maar het stond niet geweldig.’ 

Wat is je favoriete kledingstuk en waarom?
‘Een fleecetrui, bordeauxrood met crème. Die zit lekker en heeft een hoge kraag. Ik vind het ook een hele mooie trui en draag hem drie keer per maand.’

Foto: Kees Rutten

Waar koop je je kleding?
‘Ik kocht eerst veel bij ASOS, maar daarmee ben ik gestopt. Het is leuke kleding, maar wel fast fashion: troep dus. Ik koop veel bij Blue Tomato, een skatewinkel in Utrecht. Zelf skate ik ook, af en aan nu zo’n tien jaar. De uitdaging om nieuwe trucjes te leren vind ik leuk, maar ik rommel ook maar een beetje aan.
Verder draag ik kleding van America Today, Dickies en Calvin Klein. Ik bezoek ook tweedehands kledingwinkels.’

Geef je veel geld uit aan kleding?
‘Ik vind van wel. Het grootste gedeelte van het geld dat binnenkomt uit mijn bijbaan in de kroeg gaat op aan kleding. Dat is zo’n tachtig euro per maand. Kleding is een hobby voor mij, en je mag best geld uitgeven aan je hobby. Ik vind het leuk om de tijd te nemen om mij goed te kleden en mijn kleding aan te passen op wat de dag gaan brengen. Als ik uiteten ga, doe ik niet die pyjamabroek aan en als ik ga skaten draag ik niks nieuws.’

‘Het is een beetje stereotype tokkiestijl.’

Wat zou je nóóit dragen?
‘Bepaalde merken, zoals Stone Island. Daar wil ik niet mee geassocieerd worden. Er zijn veel memes over, dat mensen die dat dragen vechtpartijen veroorzaken bijvoorbeeld. Het is voor een stereotype tokkiestijl.
Skinny jeans zou ik ook nooit dragen. Het zit oncomfortabel en ik heb te dunne benen. Dat staat gewoon niet. Verder hou ik niet van polo’s. Een vriend van mij draagt die vaak, hij is een beetje een kakker. Wij zijn zo anders, als ik polo’s zou dragen, zou dat niet kloppen in mijn hoofd.’

Hoe lang stond je vanmorgen voor de spiegel?
‘Niet zo lang. Een paar minuten. Ik doe mijn haar en dat is zo gedaan. En als ik eenmaal mijn kleding draag, probeer ik er niet meer naar te kijken, voordat ik me bedenk.’

Heb je piercings en tatoeages?
‘Ik heb negen tatoeages. Op mijn pools staan de letters BLUE, dat verwijst naar I’m feeling blue. Ik heb last van depressies. Door mijn ADD heb ik een lage spanningsboog, concentratie- en motivatieproblemen en last van somberheid. Ik maak wel dopamine aan, maar een gedeelte van mijn hersenen ontvangt dat niet.

Eigen foto

Tien jaar slikte ik ADD-medicatie, dat vlakte mijn emoties af. Zowel de negatieve als de positieve emoties. In 2018 besloot ik met die medicatie te stoppen, ik wilde dat vlakke gevoel niet meer. Nadat ik stopte ging het slecht. Die medicijnen wil ik niet meer, dus ik zal een manier moeten vinden om ermee te leven.

Veel mensen vragen wat de tatoeage betekent. Ze denken dat het van het liedje van Eiffel 65 komt: Blue (Da Ba Dee). Of ze denken dat ik een blauwtje heb gelopen, haha. Ik leg het altijd uit, want depressie is iets waar je open over moet zijn. Het kan levens redden als je erover praat. De tatoeage is voor mij een stukje bewustwording.

Mijn andere tatoeages zijn niet zo diepzinnig. Op mijn linkerbeen staat een “L” en op mijn rechterbeen een “R”. Vond ik grappig, en staat tevens voor mijn beste vriend en mijn broertje. Op mijn linkerarm staat een sterrenbeeld, ik ben geïnteresseerd in de ruimte. Op die arm staan ook wat takken met besjes, zonder betekenis. En een bierflesje met een bloem erin.

Eigen foto

Over een paar jaar zit ik vol met tatoeages. Ik zit boordevol ideeën. Een foto van een hond op mijn arm die een kapotte blouse van mijn vader draagt.’

Hoe hoop je dat mensen jou zien?
‘Creatief en stijlvol. Het draait er niet om dat mensen mij prijzen om hoe ik eruit zie, maar ik wil niet dat ze gek naar mij omkijken. Als ze naar mij omkijken, wil ik dat het ‘leuk gek’ is.

Hoe hoop je niet dat mensen jou zien?
‘Onverzorgd en tokkie-achtig. En simpel.’

‘En sindsdien draag ik nagellak.’

Ben je onzeker over je uiterlijk?
‘Vroeger wel, maar de laatste anderhalf jaar ben ik mijn stijl langzaam gaan uitbreiden. Afgelopen kerst had ik een feestje, zo’n “jasje-dasje” ding. Ik wilde daar wel wat extra’s dragen. Dus lakte ik mijn nagels voor het eerst en droeg ik mijn haar in een matje. Een week later besefte ik dat ik geen nagels had gebeten. Sindsdien draag ik nagellak, het werkt tegen nagelbijten. En ik vind het mooi staan. Daarnaast vind ik het grappig om tegendraads te zijn, om iets te doen wat mensen niet gewend zijn. Zo hoop ik de horizon van mensen te kunnen verbreden: door te laten zien dat anders niet slecht is en je best mag afwijken van de norm.
Ik krijg geen negatieve reacties op mijn nagellak en ik ben er ook niet bang voor. Mijn vriendin vindt het leuk. We praten sowieso vaak over kleding, en we geven elkaar advies. Ik stop er meer tijd in dan zij, maar we hebben redelijk dezelfde stijl en vinden elkaars kleding vaak mooi.’

Wat vind je het mooiste aan jezelf?
‘Mijn tatoeages. In 2019 kreeg ik de eerste, de BLUE-tatoeage, en afgelopen jaren de rest.’

Heb je nog een kleding-tip/kleding life-hack?
‘Doe onderzoek naar kleurcombinaties. Ik baseer mijn outfits ook op kleurcombinaties. Kijk welke kleuren mooi bij jou staan en welke je überhaupt mooi vindt. En volg mensen op Instagram die je inspireren zoals mode pagina’s, artiestgroepen en designers: @culturfits, @asapmob en @virgilabloh.’