Vanmorgen hoorde ik op Radio 1 een docent zijn bezorgdheid uiten dat in Groningen te weinig bedrijven zijn die stagiaires een plek en begeleiding kunnen bieden. Ook in de Randstad wordt het lastiger om goede en leuke stages te vinden. Toch krijgen de meeste studenten wel een plek, soms met hulp van school of familie. Het vinden van werk lukt met een afgeronde HBO opleiding nog steeds wel, maar je moet er meer moeite voor doen dan enkele decennia geleden.
Daarom proberen jongeren die het enigszins in zich hebben door te studeren, van MBO naar HBO en van HBO naar de universiteit. Dat is niet alleen in ons land het geval, maar in de hele westerse wereld waar ieder land nog last heeft van de crisis. In landen die ik onlangs mocht bezoeken: Ierland 19,6% en in Litouwen 37,6% werkeloosheid onder jongeren. In ons land is dit ruim 11% en in de grote steden nog hoger, Amsterdam bijvoorbeeld 17%.
Met name de leerjongeren hebben een alternatief: doorleren. Maar de jongeren, vaak uit de lagere sociale klassen hebben die keuze vaak niet. Zij willen aan de slag, terwijl er minder stage mogelijkheden zijn en de banen niet voor het opscheppen liggen. Staat een HBO-er daarbij stil?