Columns

Dry January? Ik deed een poging…

Maartje Huvenaars. Foto: Lucas Versteeg

Maartje Huvenaars studeert Journalistiek aan de HU.

Toen een vriendin mij vertelde over Dry January vroeg ik me af waarom ik daar in godsnaam aan mee zou willen doen. Een challenge waarbij je een maand lang geen alcohol meer drinkt? Volgens Google is het oorspronkelijk bedoeld voor mensen die net iets te veel drinken, maar nog geen alcoholist zijn… Mensen zoals ik.

Ook dit jaar staat op mijn lijst met goede voornemens, naast gezonder eten en de wereldvrede herstellen, weer minder alcohol drinken. Normaal drink ik 2 flessen wijn per week, maar alleen doordeweeks want in het weekend rook ik wiet. Uiteraard vinden mijn ouders en mijn psycholoog daar wat van. En inmiddels heb ik zelf ook door dat ik wat gezonder mag leven. Dus een droge januari lijkt mij toch wel wat.

Met een snelle google search kom ik erachter studenten gemiddeld 16 glazen alcohol per week drinken. Hierdoor vallen wij zowel in de categorie zware drinkers als overmatige drinkers. En toch stappen wij gewoon de trein in om 7 uur ’s ochtends, omdat we om half 9 ons eerste hoorcollege hebben. Het vergt dus wel discipline, dat alcoholisme.

Ik moet zeggen, ik sta nu 9 dagen droog en het valt me nog niet tegen. Mijn conditie is beter tijdens het sporten, ik word niet meer wakker met een kater en ik rij weer veiliger met de auto. Het scheelt mijn vrienden ook een hoop geld, nu ik niet meer met ze meedrink en geen Tikkies meer vergeet.

Ik raad jullie allemaal aan om ook een maandje zonder alcohol te gaan. Je zult zien wat voor verschil het maakt. Nadenken gaat bij mij nu een stuk makkelijker. Zo heb ik kunnen beseffen dat mijn huidige opleiding eigenlijk niks voor me is. Sinds gisteren ben ik gestopt met Journalistiek en ga een carrière beginnen in cabaret. Goed doordachte keuze toch?