Swapfiets, sportschool en smartphone: voor bijna alles kun je tegenwoordig wel een abonnement afsluiten. Met name jongeren zouden te snel bereid zijn om leningen af te sluiten, zoals een mobiele telefoon op krediet of Netflix.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra vreest dat consumenten door al die abonnementen slecht overzicht hebben van wat er maandelijks binnen komt en uitgegeven wordt. Daarom vond het Kabinet het nodig een Actieplan Consumentenkeuzes in het leven te roepen.
Het Nibud waarschuwde eerder dit jaar ook al voor de onderschatting van het aantal abonnementen. ‘Het merendeel bezit vijf tot vijftien abonnementen, maar de meeste mensen denken er slechts een paar te hebben’, stelde de budgetvoorlichter in april van dit jaar.
De helft van de huishoudens zou geen idee hebben hoeveel geld ze maandelijks uitgeven aan hun abonnementen, bleek uit hun onderzoek. Jongeren tot 25 jaar zouden met gemiddeld zestien abonnementen de kroon spannen. Ter vergelijking: 65-plussers kwamen uit op een gemiddelde van negen abonnementen. ‘Ook hebben jongeren opvallend meer abonnementen op streamingdiensten, online muziek en private leaseauto’s dan de andere leeftijdsgroepen.’
Top 5 meest afgesloten abonnementen
- Combinatiepakket internet-tv-telefoon (85 procent)
- Mobiele telefoon met internet (76 procent)
- Streamingdiensten (47 procent)
- Loterijen (45 procent)
- Tijdschriften/tv-gids (op papier & digitaal) (41 procent)
Hoeveel geld betalen studenten in De Uithof eigenlijk aan maandelijkse abonnementen? En hebben ze daar nog een beetje controle over? Trajectum nam deze week de proef op de som.