Interview

Een kale kop voor het goede doel

Foto: Kees Rutten

Jasper van den Bremer (22) en zijn studievriend Stijn hebben zich laten kaalscheren. Zo haalden ze al 1500 euro op, voor drie goede doelen. Omdat de actie zo’n succes is, hebben ze die verlengd. ‘De eerste twee dagen schrok ik van mezelf in de spiegel’.

‘De tondeuse ging dwars over mijn hoofd. Toen de oud-voorzitter de tweede strook eraf schoor, dacht ik: nu kan ik niet meer terug. Achteraf kreeg ik applaus. Vijftien leden van mijn studievereniging Indicium stonden in een kring om me heen. We stonden buiten in de kou onder de lantaarnpaal bij de Spar. Onze ledenvergadering liep uit en de HU was al dicht.’ Na Jasper was zijn studievriend Stijn aan de beurt. De twee kale koppen hebben tot nu toe al 1400 euro opgehaald voor drie goede doelen.

‘We gaan je kaal scheren, pas maar op’

Het idee ontstond een jaar geleden, onder het genot van een biertje. ‘Een vriend van de vereniging scheert zijn haar soms af. Hij plaagde mij met een tondeuse. “We gaan je kaal scheren, pas maar op”. Ik antwoordde: “Prima, mits het voor een goed doel is.” Het kwam er maar niet van, totdat we afspraken om het tijdens de algemene ledenvergadering te doen. Toen Stijn van het idee hoorde, sloot hij zich direct bij mij aan.’

De derdejaars ICT-studenten maakten de website Kaal voor een doel, verzamelen het geld via hun studievereniging en promoten hun actie op Instagram. Jasper: ‘Eigenlijk zijn we te laat begonnen. We hadden dit succes niet verwacht, anders hadden we het beter voorbereid en een professionelere website gebouwd. We hebben ervoor gekozen om de actie een maand te verlengen: tot 31 december. Het is zonde om nu te stoppen, terwijl we nog meer geld kunnen ophalen.’

Grote ogen, open mond

Het was wel wennen om kaal te zijn, vertelt Jasper. ‘De eerste twee dagen schrok ik van mezelf in de spiegel. Als ik in de regen loop, voel ik elke druppel op mijn hoofd. De douche voelt als een hoofdmassage. En nu ziet iedereen mijn litteken op mijn voorhoofd. Hoe ik daaraan kom, weet ik niet eens. Iemand zei dat mijn hoofd een normale vorm heeft, dat vond ik heel grappig. Sommige mensen hebben blijkbaar wat golven en deuken in hun schedel.’
Vrienden en familie reageren met grote ogen en open mond als ze Jaspers hoofd zien. ‘Waarom ben je kaal?’, vragen ze. ‘Dan doe ik mijn verhaal en vertel ik over de doelen. ‘Erg handig, want dan doneren ze vaak direct.’

Affiniteit met doelen

‘We horen dat vrienden het leuk vinden dat we geen standaard bekende goede doelen hebben gekozen’, zegt Jasper. De jongens kozen expres drie unieke doelen, waar ze zelf affiniteit mee hebben. ‘En drie keuzes, want zo zit er altijd een doel bij dat iemand aanspreekt.’ Als donateur kies je één doel, maar je kunt ook alle doelen steunen.

Het eerste doel is de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. De vader van Stijn is overleden aan kanker en lag tijdens zijn ziekte in het gelijknamige ziekenhuis . Stijn en Jasper vinden het belangrijk om dit doel te steunen, zodat er meer wetenschappelijk kankeronderzoek gedaan kan worden. Ook de moeder van Jasper had kanker: ‘Zij is gelukkig genezen, maar was vorig jaar weer erg ziek omdat haar darmen beschadigd zijn door de bestraling.’

Ook met het andere goede doel heeft Jasper een persoonlijke connectie. ‘HandicapNL zorgt ervoor dat mensen met een handicap kunnen meedoen in de maatschappij. Mijn broertje heeft het Syndroom van Apert, waardoor hij een geestelijke en lichamelijke handicap heeft.’ Het laatste doel is Child’s Play, dat speelgoed en games aan zieke kinderen geeft voor therapeutische doeleinden aan meer dan 190 ziekenhuizen. ‘Ik koop mijn games al jaren via Humble Bumble. Een deel van het bedrag gaat naar dat goede doel.’

Boven verwachting

Er is al 1500 euro opgehaald. Ver boven de verwachting van Jasper. ‘Ik hoopte op 200! Omdat we meer dan 1000 euro hebben opgehaald, gaat Rowin, onze voorzitter, ook kaal. Dat heeft hij beloofd.’ Wie er allemaal doneren? ‘Leden van onze studievereniging én andere verenigingen. En docenten, de voorzitter van het college van bestuur, vrienden, familie en mensen uit mijn woonplaats Soest. We hopen dat de actie ook buiten de HU meer bekendheid krijgt.’

Is hij blij als hij zijn haar weer kan laten groeien vanaf 1 januari 2024? ‘Ja, dat lijkt me wel weer fijn, haha. Al vind ik het ook wel grappig om er iets geks mee te doen. Mijn haar scheren als een pijl, zoals Avatar. En misschien ga ik volgend jaar wel weer kaal!’

Lees hier meer over Kaal voor een Doel.