Interview

Eetclub op de HU: contact maken via de curry

Podium organiseert elke maand een Food Club, waarin (vooral) internationale studenten samen koken in de foodcourt van Padualaan 101. De editie van 8 mei staat in het teken van vrijheid. ‘Praten gaat makkelijker tijdens het koken.’

Hoe kwamen jullie op het idee voor de Food Club?
Iris Nieuwenhuizen van Podium, het culturele studentenplatform van de HU: ‘We organiseerden hiervoor Food for Talk, samen met HU HOME, een project dat vluchtelingstudenten koppelt aan andere studenten. Zij leverden voornamelijk de koks. Door een wisseling van de wacht besloten we Food for Talk te staken.’

Een van de student-assistenten wilde het project nieuw leven inblazen. ‘Hij kookt vaak met zijn vrienden en dat bevalt hem goed. Ik hoorde dat Ngoc Luu, de eigenaar van HỘi AnH, haar keuken ter beschikking wilde stellen in de foodcourt van Padualaan 101. Nu organiseren we elke maand een Food Club waarbij studenten onder begeleiding samen koken in haar keuken.’

Studenten leren de Japanse keuken kennen. Foto: Emanuelle Deckers en Sander Karsen.

Makkelijk contact maken

Nieuwenhuizen: ‘Koken is een laagdrempelige manier om samen te werken, ook voor mensen die normaal misschien moeilijk contact leggen. Tijdens het koken wordt iedereen opgenomen in de groep. Tegelijkertijd leren ze van elkaars culturen en eetgewoontes en nemen ze een lekker recept mee naar huis. Een deelnemer vertelde dat ze nog vaak de Japanse curry maakt die ze leerde tijdens de Food Club.’

Elke editie heeft een eigen thema. Vorige keer waren dat Japan en chocola. ‘Maar we haken ook in op de actualiteit. 8 mei staat in het teken staan van vrijheid, ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Een paar studenten zullen tijdens het koken iets vertellen over wat vrijheid voor hen betekent. Zo’n gesprek hoor je niet vaak in de wandelgangen. Het gaat een stuk makkelijker tijdens het koken.’

Internationals

Wat voor mensen komen op de Food Clubs af?
Vooral internationale studenten komen op de Food Clubs af, ziet Nieuwenhuizen: ‘Dat zijn toch mensen die actief op zoek zijn naar nieuwe kennissen en vrienden. De Nederlandse studenten kunnen we moeilijker bereiken, ook al hebben ook zij wellicht behoefte aan nieuwe contacten.’

‘We merkten dat taal niet echt een rol speelt bij het koken. Het is niet lastig om te laten zien hoe je iets snijdt of hoe je de oven instelt. Het gaat erom dat je gezellig samen bezig bent en iets nieuws opsteekt.’

Reuring in de foodcourt

Buiten de Food Clubs kan je dus ook gebruik maken van keukenfaciliteiten?
Luu: ‘Dat kan zeker! Sinds HỘi AnH twee jaar geleden haar deuren opende op de foodcourt aan de Padualaan 101, stelt ze samen met MAMS het proefplein beschikbaar voor studenten, medewerkers en bedrijven om gezellig samen te koken, te brainstormen of producten aan te bieden. We hadden namelijk een ruimte over en wilden iets doen om de foodcourt levendig te houden.’

‘Dat lukt aardig. Onder andere Soupalicious en bubbeltheewinkel Tea Guides opende een soort pop-up store op het proefplein om bekendheid te creëren onder de Utrechtse studenten. Mensen houden er vergaderingen of ruilen boeken in de boekenkast. Er zijn nog weinig studenten die buiten de Food Clubs om gebruik maken van ons keukenapparatuur. Maar kom met een goed idee en de keuken is voor jou! Je hoeft er geen chef-kok voor te zijn.’

De volgende editie van de Food Clubs vindt plaats op 8 mei. Aanmelden kan hier. Wil je gebruik maken van het proefplein? Neem dan contact op met Ngoc Luu.