Nieuws

Elsevier-onderzoek: Avans pakt de dubbel

Ook in de ranglijst van weekblad Elsevier is Avans de beste brede hogeschool van Nederland. NHTV Breda en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten scoren eveneens hoog.

Dat blijkt uit de jaarlijkse special van weekblad Elsevier over de beste studies in het hoger onderwijs. Eerder deze week kwam Avans in de Keuzegids HBO al als beste grote hogeschool uit de bus.

Opvallend
Opvallend is de tweede plaats voor de Hogeschool Leiden in Elsevier, want die scoort in de Keuzegids veel lager. Ook de Hogeschool van Amsterdam, hekkensluiter in de Keuzegids, doet het volgens Elsevier beter en belandt op plaats elf van de zestien brede hogescholen. Bij Elsevier bungelt de Hogeschool Utrecht onderaan.

Omdat het lastig is om hogescholen met elkaar te vergelijken, onderscheidt Elsevier drie categorieën: brede hogescholen, die studies van uiteenlopende richtingen aanbieden, specialistische hogescholen en kunsthogescholen. 

NHTV Breda staat bij de specialistische hogescholen bovenaan, nipt boven de winnaar van vorig jaar (HAS Hogeschool in Venlo en Den Bosch). Van de vier kunsthogescholen scoort de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten het best: acht van de negen opleidingen worden door studenten positief beoordeeld.

Zowel Elsevier als de Keuzegids baseert zich op oordelen in de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.nl. Daarin vertellen zo’n 280 duizend studenten hoe ze over hun opleiding denken: zijn ze tevreden, wat vinden ze van hun docenten, hoe goed zijn de faciliteiten? 

Andere aanpak
Maar voor hun ranglijsten kiezen Elsevier en de Keuzegids een andere aanpak. Elsevier baseert zich op één vraag uit de NSE: hoe tevreden zijn studenten in het algemeen? Hoe meer positief beoordeelde opleidingen (en hoe minder negatief beoordeelde opleidingen), hoe hoger de onderwijsinstelling in de ranglijst staat.

De Keuzegids doet het anders en laat meewegen hoe studenten oordelen over verschillende aspecten van het onderwijs. De gids kijkt bovendien hoe groot de opleidingen zijn: honderd studenten economie tellen bij de instellingsranking zwaarder mee dan tien studenten wiskunde.