Wat bezielt de eerstejaars?

Emiel (18) koos voor Creative Business

Foto: Kees Rutten

In onze serie over nieuwe eerstejaars spreekt journalistiekstudent Renée Burger deze week: Emiel Rivera Aedo (18). Hij is eerstejaars student Creative Business aan de HU.

Emiels moeder is Nederlands en zijn vader komt oorspronkelijk uit Chili. Hij spreekt Spaans, maar omdat zijn ouders ervoor hebben gekozen om hem in het Nederlands op te voeden, heeft hij die taal ergens anders geleerd. Na een half jaar de opleiding Food en Business te hebben gestudeerd, hield hij het voor gezien en ging drie maanden naar Spanje. 

Waarom stopte je met je opleiding? 
‘Ik hield op met mijn studie Food en Business omdat ik vond dat het te veel over het ‘food’ gedeelte ging. Ik wilde de wereld zien. Daarom ben ik naar Spanje gegaan om de taal en nieuwe mensen te leren kennen.’ 

Wie heb je daar leren kennen? 
‘Naast alle lokale mensen heb ik ook veel andere reizigers ontmoet. Die kwamen uit Oostenrijk, Ghana en Colombia. Ze stonden open voor nieuwe vriendschappen en ze wilden net als ik dingen uit het land zien en hun persoonlijke vaardigheden ontwikkelen.’  

Wat voor vaardigheden heb je daar allemaal ontwikkeld? 
‘Verantwoordelijkheid. Die kreeg ik bijvoorbeeld door daar op kinderen te passen. En ik moest mijn eigen eten maken en was daar alleen, waardoor ik goed voor mezelf moest leren zorgen. Verder heb ik daar onwijs veel geleerd over de wereld. Door verhalen van anderen heb ik veel medeleven met hen en andere mensen op de wereld gekregen.’  

Waarom koos je voor de HU? 
‘Eenmaal terug in Nederland wilde ik weer gaan studeren. Ik wist nog dat ik het business-gedeelte van mijn vorige studie leuk vond. Tijdens een studiekeuzecheck kwam ik de optie Creative Business tegen. Hoewel ik met een vriend in Rotterdam woon, koos ik voor Utrecht, omdat ze hier in het Engels lesgeven.’  

Vond je het niet eng om een Engelstalige opleiding te gaan volgen? 
‘Nee, eigenlijk niet. Ik kwam natuurlijk uit Spanje waar ik ook veel Engels had gesproken en wilde dat blijven doen. Op deze opleiding moet je altijd Engels spreken ook als iemand uit Nederland komt. Hierdoor geven we de internationale studenten en docenten geen gevoel van uitsluiting. Mijn Engels is afgelopen jaar zeker verbeterd.’  

Wat vind je het leukste aan je opleiding? 
‘Dat we met verschillende studenten van over de hele wereld in de klas zitten. Dat biedt me de mogelijkheid om later op internationaal niveau te gaan werken.  

Wat vind je van je klas? 
‘Echt heel leuk! Met sommigen uit mijn klas ben ik inmiddels goede vrienden geworden. Zo heb ik nu een goede Duitse vriend. Ik ben hem een keer gaan opzoeken toen hij even bij zijn ouders was. Samen gingen we naar verschillende plekken in Duitsland en dat was leuk.’